Smutekovac il’ Topčider, gde je bolji provod? 1Foto: Radenko Topalović

Kako jedna lepa dama vidi “Smutekovac” u kom se pije najbolji Vajfertovac, pisao je Mali žurnal pre 110 godina.

Vozeći se beogradskim tramvajem, jedna dama insistirala je elegantno obučenom kavaljeru da radije odu u Smutekovac nego u Topčider, jer, kako tvrdi, ‘nigde niste tako raspoloženi’.
“Izvanredno fina violinska muzika, u bogato zelenilom ukrašenom parku, prosto vas zanosi, i sedeći, pijete hladno pivo, najbolji Vajfertovac, a bogata kujna, mirisi iz ove, kao i ostali čar koji priroda ovde daje – stvara vam naročiti apetit za jelo, pijenje i uživanje”, argumentovala je.
Kako je njena argumentacija zvučala uverljivo, autor teksta odlučio se i sam da ga poseti, nakon čega se uverio da je cena čaše najboljeg piva 0,20 dinara a krigla 0,30, što se u Beogradu ‘u smrdljivim burdelima ga tu cenu ne dobija’.
Smutekovac il’ Topčider, gde je bolji provod? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs
Ali dok su uživali u svim dražima Smutekovca, dama i kavaljer razvili su ljubavni razgovor u kojem su jedno drugom priznali svoje emocije. To je prekinuo jedan drugi gispodin, koji je kod prvog uzrokovao toliko veliku ljubomoru da je rešio da napusti ručak i lepo obučenu damu, piše Mali žurnal.
Uprkos njenom insistiranju da to ne čini, kavaljer je bio neumoljiv, platio račun i otišao na tramvaj. Autor teksta uradio je isto, razmišljajući o Smutekovcu, ljubavi i i Beogradu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.