Savski kej i preobražaj Beograda: Danas više niko ne pita šta se sa njim dešava 1Foto: Radenko Topalović

O radovima na Savskom keju pisao je Mali Žurnal još pre 110 godina, navodeći da se izvođačima mogu uputiti neke opravdane zamerke.

“Mi smo, nedavno, govoreći o radovima opštinakim, preduzetim u cilju kulturnog unapređenja prestonice, učinili neke opravdane zamerke u pogledu sistematiziranja toka radova”, pisao je Mali Žurnal, navodeći da se radovi nakon toga odvijaju, koliko je to moguće, saobrazno širini prostora tako da se saobraćaj ne prekine.

List navodi da se osetila i težnja imaoca privatnih imanja da “straćare” zamene novim modernim zgradama, koje će pasovati ostatku izgleda Beograda.

“U tom pogledu ići će sve brže i bolje, i Beograd će za desetak godina predstavljati varoš, u kojoj su prirodne položajne lepote, ljudski kulturni uspesi obogatili”, naveo je ovaj list.

Ipak, novine tvrde da Beograđani brinu da li će se ti radovi ostvariti. Kako kažu, ta zebnja je opravdana, ako se ima u vidu da se sa poslovima “natezalo”.

“Nova skupštinska zgrada prilično ima zabavnu istoriju u gornjem pogledu, i ko zna, kad će se u njoj čuti reč narodnih tribuna”, pisak ne Žurnal.

Mali Žurnal zaključuje da je Savski kej obeležje haosa koji je u opštini ovladao.

“Počelo se raditi pa stalo. Danas niko ne pita šta je sa izradom keja. To se ne pita ni u vreme julskih vrućina, kada sve živo hita da se rashladi”, pisale su ove novine.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.