Najbolje namirnice za doručak: Kojih šest opcija su najzdravije? 1Foto: Shutterstock/Lucky Business

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu. Nakon dobrog sna i posta, vašem telu su potrebni hranljivi sastojci i energija za funkcionisanje tokom dana.

Zdrav doručak može vam pomoći da izbegnete grickanje pre ručka, kao i da poboljšate koncentraciju. Generalno, ljudi koji ne preskaču doručak imaju bolje navike u ishrani, što pomaže u kontroli težine i smanjuje dugoročni rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Koje su najbolje namirnice za doručak? Evo šest zdravih koje treba da uključite u svoju redovnu ishranu.

Jaja

Pošto su jaja bogata proteinima i malo kalorija, mogu vam pomoći da se duže osećate sito i održavate nizak nivo šećera u krvi. Jaja sadrže antioksidante zvane lutein i zeaksantin, koji pomažu u sprečavanju poremećaja oka kao što su katarakta i makularna degeneracija. Takođe su dobri za srce jer povećavaju nivo lipoproteina visoke gustine (HDL) ili dobrog holesterola i smanjuju nivo lipoproteina niske gustine (LDL) ili lošeg holesterola.

Prosečna zdrava odrasla osoba može da pojede jedno do dva jajeta dnevno.

Čia semenke

Čia semenke su odličan izvor vlakana. Vlakna upijaju vodu, povećavajući zapreminu hrane koja se kreće kroz digestivni trakt i tako održava osećaj sitosti. Visok sadržaj antioksidanata takođe štiti ćelije od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali.

Možete da kombinujete čia semenke sa bobicama, proteinom surutke i bademovim mlekom da napravite smuti. Takođe možete posipati semenke sendviče, tost ili ovsene pahuljice.

Bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća, uključujući borovnice, jagode, maline i kupine, odlični su izvori antioksidanata koji se bore protiv bolesti i imaju malo kalorija i mnogo vlakana. Oni smanjuju upalu, sprečavaju oksidaciju holesterola u krvi i održavaju zdrave ćelije koje oblažu krvne sudove.

Možete jesti ukusne bobice sa žitaricama, ovsenim pahuljicama ili jogurtom ili ih dodati u smoothie. Smoothies napravljeni od svežeg voća ili povrća, prirodnog jogurta i mleka povećavaju energetske rezerve tela i mogu vam pomoći da ostanete aktivni tokom celog dana, piše IndexHR.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su zasitna hrana bogata hranljivim materijama koja može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i kontroli nivoa šećera u krvi. Sve vrste orašastih plodova su bogate magnezijumom, kalijumom i mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce.

Dodavanje nekoliko kašičica seckanih orašastih plodova u grčki jogurt, svježi sir ili ovsene pahuljice može dodati hrskavost i ukus i povećati nutritivnu vrijednost vašeg doručka.

Banane

Banane su odlične za suzbijanje gladi jer sadrže skrob koji telo ne može da svari. Umesto toga, skrob putuje kroz telo nepromenjen, podržavajući zdravlje probave. Nezrele banane sadrže otporniji skrob od zrelih banana, koje imaju više prirodnih šećera.

Osim što su pogodne kao deo zdravog doručka, banane su i odlična užina.

Ovsene pahuljice

Ovsena kaša sadrži složene ugljene hidrate i vlakna koja pomažu u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Dodavanje voća bogatog hranljivim sastojcima i orašastih plodova bogatih proteinima može učiniti ovsene pahuljice obilan, zasitan i hranljiv doručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari