Iako nekima možda ova godina izgleda prilično daleko, organizatori uveliko vredno rade pa su tako već u februaru ove godine predstavljene maskote. Međutim, nisu vredni samo organizatori i sportisti već i naučnici širom ove ostrvske zemlje koji su početkom avgusta u časopisu International Journal of Biometeorology objavili studiju Thermal comfort along the marathon course of the 2020 Tokyo Olympics.

Glavna poruka je sledeća: Ostani desno ukoliko ne želiš da ti bude toplo. Istraživanje je inspirisala činjenica da se Igre delom održavaju u avgustu, najtoplijem periodu godine, pa toplota može da predstavlja veliku pretnju svim sporitistima, a naročito maratoncima koji se suočavaju sa većim rizikom od toplotnog udara nego njihove kolege. Kako bi umanjili rizik, istraživači sa nekoliko japanskih univerziteta i instituta iskoristili su podatke o temperaturi i vlažnosti vazduha sa početka avgusta 2014. godine kako bi predvideli toplotne uslove na maratonskoj ruti u avgustu 2020. godine. Takođe su istraživali i kako će senke sa okolnih zgrada padati na put kojim će prolaziti učesnici. Tim naučnika predviđa da će na početku maratonske trke temperatura vazduha biti od 26 do 28 stepeni Celzijusa i da će se postepeno smanjivati kako višečasovna trka bude odmicala. Međutim, ukoliko se učesnici budu držali desne strane najavljene rute od početka trke, odnosno leve na povratku, biće im prijatnije pa se očekuje da im kretanje tom stranom smanji toplotu koju osećaju za čak osam stepeni. Na isti način može se izračunati potencijalni rizik od toplotnog udara i u drugim sportovima na otvorenom, poput odbojke na pesku. Ipak, autori studije poručuju da će biti mnogo bezbednije ukoliko se trka završi pre devet ili ukoliko počne nakon devetnaest časova.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs