Otkrivena nova planeta, od Zemlje udaljena 280 svetlosnih godina 1Svemir Foto: EPA/ NASA JPL-Caltech

Astronomi su pronašli neobično veliku planetu koja kruži oko male zvezde. Od Zemlje je udaljena 280 svetlosnih godina, a dobila je ime TOI 5205b.

Zbog „neobične“ veličine naučnici je zovu i “zabranjenom planetom”.

To ne znači da do sada nismo znali za tako krupne planete – TOI 5205b je veličine Jupitera, koji je najveći u našem solarnom sistemu.

Novu planetu je primetio TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) agencije NASA, koji je deo misije koja je počela 2018. godine, a s ciljem da traga za novim planetama.

TESS je do sada detektovao na hiljade potencijalnih planeta, a najnovija TOI 5205b je među njima. Kruži oko crvenog patuljka TOI-5205 koji je oko 40% veličine našeg Sunca. Iznenađenje je da tako velika planeta kruži oko male zvezde – kada prođe pored nje, blokira 7% svetlosti koju emituje.

Otkriće ovog sistema bi moglo da utiče na sve ono što se od sada znalo o formiranju planeta. U daljim posmatranjima planete TOI 5205b će od pomoći biti i James Webb Space teleskop koji bi mogao da utvrdi da li planeta ima atmosferu, te druge stvari koje bi mogle da otkriju dobro čuvane kosmičke tajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari