Novo lice Dunava u "gvozdenim vratima" 1

Đerdap, Gvozdena vrata, hiljadama godina je izazov za putnike, trgovce, ratnike i mirotvorce. To su vrata između dva važna kulturna i ekonomska dela sveta, između Donjeg i Srednjeg Podunavlja.

Ne samo što je najveći nacionalni park u Srbiji, Đerdap je i mesto gde je Dunav milenijumima klesao najdužu i najveću klisuru probojnicu u Evropi i gde se tok Dunava dramatično menja.

Lagani i razvučeni, da ne kažemo pomalo lenji tok kroz Srednju Evropu, ovde u Gvozdenim vratima, Dunav pokazuje svoje novo lice vijugavo se probijajući kroz tesnace.

Velika i snažna voda, omeđena stenama visokim i po par stotina metara. I tako stotinak kilometara: od Tvrđave Golubac do Diane na Karatašu.

Unutar tog prostora roji se život.

Svaka četvrta biljka koja raste u Srbiji nalazi se u Đerdapu koji je sačuvao i ledenodopske reliktne vrste poput mečje leske, koprivića, zelenike.

Osim što je Međunarodno značajno područje za biljke, dnevne leptire i ptice, Đerdap je odskora i Ramsarsko područje i prvi geopark u Srbiji.

Kad tome dodate da je i najveći arheološki muzej u Evropi na otvorenom, da je turistički još uvek neotkriven, dovoljno je razloga da krenete u avanturu.

Autobusom, automobilom, brodom, biciklom po volji vam.

Jedino računajte vreme jer Đerdap ne možete upoznati za jedan dan, pa makar samo pretražujući internet.

Đerdap nudi brojne mogućnosti za odmor i uživanje.

Dokle god vam doseže pogled prostire se šumsko bogatstvo, a vazduh čist, nezagađen.

Za udisanje punim plućima i punjenje baterija.

Pravi način je šetnja uređenim pešačkim stazama koje prolaze kroz najočuvanije i najreprezentativnije delove Parka.

Ovde šumom i dalje upravlja priroda, pa se prolazi pored popadalog i iz korena iščupanog drveća, samo pomerenog sa staze.

Iako na Đerdapu nema naročito visokih vrhova, najviši je Šomrda sa 803 metara nadmorske visine, to ne treba da zavara jer je teren razuđen, dinamičan, sa strmim padinama, stenovitim odsecima i ima staza koje zahtevaju kondicionu spremnost.

Sve se zaboravlja izlaskom na vidikovce sa kojih se pružaju zadivljujući pogledi koji se urezuju u sećanje.

Najviši je Veliki Štrbac (768 m), koji se kao i imenjak mu Mali Štrbac (626 m) nadvija nad dramatičnim tesnacima đerdapskih Kazana.

Ploče (355 m) su na društvenim mrežama već postale opšte mesto, a Sokolovac (626 m) najistaknutiji vrh nad Gospođinim virom čeka da bude otkriven.

Za one koji nisu spremni za dugo hodanje tu su Kovilovo (358 m), Greben (119 m) ili Kanjon Boljetinske reke (1,6 km) prvi zaštićeni geološki lokalitet na području Đerdapa i staza do pećine Gradašnica (1,7 km) na Miroč planini.

U upoznavanju sa Đerdapom može posredovati i bicikl.

Deo međunarodne biciklističke rute Eurovelo 6 koja povezuje Atlantik i Crno more, prolazi kroz Nacionalni park Đerdap.

Lepote zaštićene i očuvane prirode mogu se otkrivati i laganom vožnjom rutom Kožice – Kanjon Boljetinske reke ili starim majdanpečkim putem preko Omana, izlaskom na Miroč, odlaskom na Lepenski Vir.

Biti na Đerdapu, a ne spustiti se na dunavske obale prosto je greh.

Krstarenje po Đerdapskoj klisuri neophodno je za potpuni i zaokruženi doživljaj ovog čuda prirode.

Vožnja kroz Veliki i Mali Kazan na mestu gde je Dunav najuži i najdublji, gde su statua poslednjeg dačkog kralja Decebala i Trajanova table jedna naspram druge i pogled na okomite stene na dunavskim obalama objašnjavaju naziv Gvozdena vrata po kojima je Đerdap poznat u svetu.

Nacionalni park Đerdap reprezentuje jedinstvo prirodne i kulturne baštine Srbije, jer je iz specifičnih prirodnih odlika ovog područja ishodila i izuzetno vredna kulturna baština.

Priobalni pojas Dunava u Đerdapu bio je nastanjen još u praistoriji, a o kontinuitetu življenja svedoče otkrivene arheološke vrednosti kojih je četrdesetak na spisku.

One najznačajnije su praistorijski Lepenski Vir, rimske Trajanova tabla i utvrđenje Diana i srednjovekovna Tvrđava Golubac.

Polazna tačka za otkrivanje Đerdapa može da bude Centar za posetioce Nacionalnog parka u Donjem Milanovcu u kome se mogu dobiti sve potrebne informacije i obići moderna, multimedijalna prezentacija najvećeg nacionalnog parka u Srbiji.

Jedno je sigurno, Đerdap nikoga ne ostavlja ravnodušnim i svojom jedinstvenošću pleni i prosto zove na ponovni dolazak u kome će svaki put otkriti neku od svojih tajni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Novo lice Dunava u „gvozdenim vratima“”

  1. Kako kaže naslov teksta Novo lice Dunava u ,, gvozdenim vratima“ budi u meni sećanja na brojna putovanja i sve vrednosti ovog kod nas, a i šire jedinstvenog turističkog i kulturološkog kompleksa vrednog pomena u okvirima svetske baštine. Smatram da imamo obavezu kao društvo da sve navedene vrednosti Dunava, pre svega u Đerdapskoj klisuri, odnosno na području Nacionalnog parka Đerdap očuvamo u autentičnom obliku, naravno uz pravila održivog ponašanja. Često mi se čini da ovaj naš jedinstveni turistički biser ostaje u senci reprezentativnih turističkih destinacija poput Zlatibora i Kopaonika pre svega. Verujem da turistička infrastruktura koju ne čine samo panoramske gondole, već i drugi objekti, ali pre svega ljudi preporučuju ovaj deo naše zemlje turistima ne samo iz Srbije, već i znatno šire.

  2. Леп текст али шта нам то вреди јер није далеко ушће реке Пек од Голупца и почетка Ђердапа. А реку Пек су Кинези обојили у браон. И ником ништа.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.