Objavljena lista 50 najboljih pica na svetu: Mnogi nisu oduševljeni prvim mestom 1Foto: Klara Kulikova on Unsplash

Gurmani imaju različita mišljenja o novoj listi „najboljih pica na svetu“, a neki su je čak nazvali „lažnom“ i „pogrešnom“. Na vrhu liste nalazi se jedna tako jednostavna, ali gotovo svima omiljena pica, Margarita.

Kultno jelo porelom iz Napulja u stopu prati pica Napoletana na drugom mestu, a pica Kvatro Formađi zauzima treće mesto, piše Mirror, a prenosi Večernji List.

Ne iznenađuje da je svaki nadev u prvih deset nastao u Italiji, gde je prvi zabeleženo postojanje pice u spisima pesnika i esejiste Benedeta di Falkoa još davne 1535. godine. Lista, koju je sastavio onlajn turistički vodič Taste Atlas, takođe je stavio četvrtastu Pizzu al taglio na četvrto mesto, a picu sa čeri paradajzom, odnosno Kapreze picu, na peto mesto.

– Lažna lista! Gdje je pržena pica? – napisao je jedan korisnik Tvitera, no ta se pica na kraju našla na 27. mestu liste. Ta hrskava pica naziva se još i Frita.

– Svi znamo da je najbolja pica ona prava, originalna – komentarisala je druga osoba, dok je treća rekla da je njoj najdraža pica sa salamom.

„Gde je havajska pica? Trebala bi biti barem među 10 najboljih“, požalila se četvrta osoba, dok je peta samo dodala: „Ova lista je skroz pogrešna“

Prema Taste Atlas-u, pica Margarita bila je pripremljena za kraljicu Margaritu Savojsku, tokom njene posete Napulju 1889. godine. Jelo, sa svetlocrvenim paradajzom, kremasto belom mocarelom i zelenim listićima bosiljka, trebalo je predstavljati boje italijanske zastave, a kraljica je navodno bila vrlo impresionirana.

Kuvar Rafaele Espozito iz picerije Brandi, koji je zaslužan za stvaranje pice, nazvao ju je po kraljici. Međutim, smatra se da nadev datira barem iz 1866. godine, mnogo godina pre opisane posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.