Objavljena lista zemalja sa najvišim IQ, stanovnici dve zemlje iz bivše SFRJ imaju veći koeficijent nego građani Srbije 1Foto: Beta/Dragan Gojić

World population review objavio je rang listu zemalja sa najpametnijim stanovništvom u 2022. godini.

Prema ovoj rang listi najinteligentniji ljudi žive u Japanu, sa prosečnim koeficijentom inteligencije od 106,48, a slede Tajvanci sa koeficijentom od 106,47 i Singapurci sa 105,89.

Među prvih deset po koeficijentu inteligencije su i Hong Kong, Kina, Južna Koreja, Belorusija, Finska, Lihtenštajn i Nemačka.

Prosečna inteligencija srpskog stanovništva procenjena je na 89,6 i Srbi se nalaze na 59. mestu. Od ostalih država bivše Jugoslavije je najbolje je rangirana Slovenija, koja je na 23. mestu, sa koeficijentom od 98,6. Hrvatska je na 37. mestu sa prosečnim IQ od 95,75.  Bosna i Hercegovina na 66. mestu sa 88,54, a Crna Gora na 82. mestu sa prosečnim koeficijentom inteligencije od 85,78 odsto.

Što se tiče osalih komšija Bugari su i Grci su pametniji od nas, dok su Rumuni i Severno Makedonci manje inteligentni pokazuje rang lista.

Objavljena lista zemalja sa najvišim IQ, stanovnici dve zemlje iz bivše SFRJ imaju veći koeficijent nego građani Srbije 2
Foto: printscreen/ World population review

Pored rangiranja, objavljena je i mapa sveta prema IQ-u. Tamnija nijansa ljubičaste ukazuje na niži rezultat. Nasuprot tome, zemlje sa višim prosečnim rezultatom itelekta izgledaju crveno-narandžasto.

Objavljena lista zemalja sa najvišim IQ, stanovnici dve zemlje iz bivše SFRJ imaju veći koeficijent nego građani Srbije 3
Foto: printscreen/ World population review

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.