Održan XI šampionat u pripremanju proje 1Foto: Z. Nikolić

Danas su u Ratini nadomak Kraljeva, održani XI „ Dani proje“.

Manifestacija u pripremanju proje i drugih tradicionalnih jela koja se pripremaju od kukuruznog brašna poznatija kao „Projada“, privukla je ove godine rekordan broj takmičara i publike.

Kulinari su se takmičil u četiri kategorije: čuvanje proje, projare (proja sa dodacima), kačamak i druga stara srpskih jela.

Prateći deo ove kulinarske smotre je i XXXII Smotra dečijeg narodnog stvarlaštva na kojoj su nastupila brojna kulturno –umetnička društva.

Ovogodišnji progam je počeo polaganjem venaca na spomen obeležje iz drugog svetskog rata stradalim građanima Ratine i pripadnicima Crvene armije koji su poginuli u Ratini prilikom borbi za oslobođenje Kraljeva oktobra i novembra 1944 godine a potom je gradonačelnik grada Kraljeva dr.Predrag Terzić proglasio manifestaciju otvorenom.

Ove godine uručene su i zahvalnice „Projade“ a jedan od dobitnika je i Zoran Vukadinović, nekadašnji čelnik Mesne zajednice Ratina i grada Kraljeva, koji je uz profesora dr.Miladina Ševarlića idejni tvorac i utemeljivač ove zaista vredne smotre kulinarskih veština u pripremanju jela na tradicionalan način.

Milan Novaković, predsednik beogradske podružnice Zavičajnog društva „Kraljevo“ je , danas uručio specijalnu palaketu najmlađim članovima Kulturno umetničkog društva iz Ratine za njihovu trogodišnju podršku u organizaciji manifestacije „Kajmak bal“ koju evo treću godinu zaredom, ova podružnica organizuje ,delom u Topčiderskom parku, a delom u beogradskoj Skadarliji.

Odmah po završetku zvaničnog dela otvaranja brojni posetioci „Projade“ nastavili su ranije započete, obilaske takmičarskih štandova ne hajući mnogo za rad i odluke žirija.

Mi ih ,evo, podržavamo u tome i konstatujemo da su svi učesnici današnje kulinarske smotre u Ratini zaista šampioni u spravljanju jela od kukuruznog brašna a u medaljama će ionako, uživati njihovi dobitnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari