Ova riba je odlična za zdravlje srca, prema kardiolozima 1Foto: Anna Ivanova / The Picture Pantry / Profimedia

 

Smrt od kardiovaskularnih bolesti skočila je globalno sa 12,1 miliona iz 1990. godine na 20,5 miliona u 2021, prema izveštaju Svetske federacije za srce (VHF) iz maja 2023.

Iako je broj prilično zastrašujući, na sreću, mnoga od ovih stanja mogu se sprečiti ili barem kontrolisati zdravim načinom života: vežbanjem, upravljanjem stresom, izbegavanjem pušenja i pijenja alkohola i uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj ishrani.

Opšti sadržaj ishrane za zdravlje srca obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobice i ribu.

„Konzumacija ribe je deo dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske ishrane. U nekoliko opservacionih studija je pokazano da je usvajanje ove dijete povezano sa smanjenom stopom mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti“, kaže kardiolog dr Mustali Dohadvala za Parada.

Omega-3 masne kiseline u lososu smanjuju rizik od aritmija

Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po blagodatima za zdravlje srca – losos. Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokom nivou omega-3 masnih kiselina, a i sami je jedu nekoliko puta nedeljno.

„Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju nivoe triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija“, kaže kardiolog dr Bredli Server.

Konačno, dr Dohadvala zaključuje: „Istraživanje je pokazalo da jedenje ribe četiri puta nedeljno ili više može da smanji rizik od srčanog udara. Čak i samo dve porcije ribe nedeljno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi kojima je već dijagnostikovana kardiovaskularna bolest“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari