Ove namirnice podižu pritisak, i ne, nije samo so 1Fotografija: Karolina Kołodziejczak on Unsplash

 

Zdravstvena tegoba o kojoj je danas reč veliki je faktor rizika za srčani i moždani udar, a kako najčešće nema simptoma, prolazi neprimećeno zbog čega je i stekla naziv tihi ubica. Od povišenog krvnog pritiska pati svaka treća odrasla osoba, što ga svrstava među glavne uzročnike kardiovaskularnih bolesti. Uz prepisanu terapiju zdrava ishrana igra veliku ulogu, posebno ako je zasnovana na inegralnim žitaricama, povrću, voću i nemasnim proteinima.

Pored toga, savetuje se da izbegavamo so (natrijum), što je jedan od glavnih činilaca ishrane povezanih s visokim krvnim pritiskom. Mnogi ljudi posežu za ovim začinom po navici prilikom pripreme jela ili kad je ono već na stolu, ali to bi ipak trebalo da izbegavamo ili radimo vrlo retko. Ukus jela može da se poboljša začinima i začinskim biljkama.

Sledeće namirnice nisu preporučljive da se unose često.

1. Gotovi umaci

Kečap, soja sos, gotovi prelivi za salatu i sos za roštilj sadrže puno natrijuma u sebi, pa ih treba izbegavati. Stoga, bolje je spremiti domaći sos od maslinovog ulja, limuna, jogurta i začinskih biljaka.

2. Zasićene i trans-masti

Namirnice pržene u puno ulja ili masno meso puni su masti koje su loše i za krvni pritisak i za holesterol, dok zdrave masti poput maslinovog ulja imaju zaštitnu ulogu. Smanjite ili izbegavajte crveno meso, a ako konzumirate puno mlečnih proizvoda, preusmerite se na verzije s niskim udelom masti. Takođe, obratite pažnju na sireve s visokim sadržajem soli.

3. Pržena hrana

Pržena hrana sadrži veliki udeo zasićenih masti i soli, koje treba izbegavati kada imate visok krvni pritisak. Umesto prženja u ulju, pecite u rerni na papiru za pečenje, a u mešavinama za pohovanje smanjite zastupljenost natrijuma. Češće jedite dinstane namirnice.

4. Brza hrana

Poznato je da je brza hrana koja se služi u restoranima loša po zdravlje, prerađuje se i zamrzava, a zatim prži u mnogo ulja. Osim toga, često sadrži vrlo visok udeo soli. Budući da su to namirnice koje povećavaju krvni pritisak, treba ih zaobilaziti.

5. Konzervirana, smrznuta i prerađena hrana

Konzervirane supe, zamrznuta pica, gotovi sosevi na bazi paradajza, zamrznuti plodovi mora i meso, unapred pripremljena hrana koju samo treba da podgrejete bogata je natrijumom i treba je izbegavati ako imate povišeni krvni pritisak. Ako baš i posegnete za nekom takvom namirnicom, obavezno pročitajte deklaraciju i potrudite se da pronađete onu sa manje soli.

6. Suhomesnati proizvodi

Reč je o još jednoj kategoriji hrane pune natrijuma čiji unos treba da svedete na minimum. Natrijum nitrit dodaje se u suhomesnate konzervirane proizvode kako bi zadržale boju, a ako se pretera one mogu da se pretvore u nitrate, što dalje može da bude štetno po zdravlje. Suhomesnati proizvodi poput pršute i pančete više se preporučuju od suhomesnatih proizvoda koji spadaju u polutrajne salame, jer je sastav namirnica „vidljiv” nego u polutrajnim proizvodima kod kojih je količina konzervansa veća, a sastav manje definisan.

7. Slane grickalice

Mnogi krekeri, čips i druge slane grickalice nisu dobar izbor, jer osim soli sadrže i zasićene masti. Bolji izbor su kokice bez dodate soli i masti.

8. Ukiseljena hrana

Glavni krivac u ovom slučaju je so. Većina proizvođača u procesu kiseljenja pribegava slanoj smesi za ubijanje bakterija, a natrijum se zadržava nakon završetka kiseljenja.

9. Kofein

Kafa, čaj, energetska i gazirana pića sadrže kofein za koji se zna da povećava krvni pritisak. Osobe koje pate od ovog zdravstvenog problema trebalo bi da ograniče unos kofeina. Dostupni su kafa i čajevi bez, ili s manje kofeina, ako ne možete potpuno da ga se odreknete.

10. Alkohol

Ako popijete više od tri pića dok sedite, to može poveća krvni pritisak, a ukoliko to činite češće moguće je da ćete imati trajne probleme. Alkohol takođe može da dođe u interakciju s određenim lekovima za krvni pritisak.

11. Gazirana pića

Gazirani sokovi su puni šećera i praznih kalorija, te se dovode u vezu sa povećanom stopom gojaznosti u svim uzrasnim grupama. Osobe s prekomernom težinom imaju veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.

Izvor: zivim.gloria.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari