Palenta sa belom kafom: Zaboravljeni doručak iz ʽ80-ih koji gotovo više niko ne jede 1Palenta, fotografija: Svetlana Monyakova on Shutterstock

Palenta je nezamenljivi deo italijanske kuhinje. Reč je o rustičnom jelu koje se sastoji od kuvane kukuruzne krupice pomešane sa različitim sosevima na bazi paradajza, mesom i sirom, a najčešće se služi u severnoj Italiji za ručak ili večeru, piše punkufer.dnevnik.hr.

Nekada se palenta jela sa pavlakom, čvarcima i prženim lukom na masti, ali i u slatkoj varijanti, na mleku ili s belom kafom.

Palenta sa belom kafom u osamdesetim godinama prošlog veka bila je veoma popularan doručak među osobama svih generacija, pa čak i decom.

Crna turska kafa obilno bi se razvodnila kravljim mlekom, a potom dobro zašećerila, kako bismo bili sigurni da će mališani želeti da pojedu svoju porciju pre odlaska u školu. Oni koji nisu voleli belu kafu, preko palente bi prelili zaslađeno mleko.

Danas ovo jelo gotovo niko ne jede, što je prava šteta jer pruža preko potrebne nutrijente. U 100 grama palente nalazi se oko 360 kalorija, 8 grama belančevina i 77 grama ugljenih hidrata. Palenta sadrži i značajnu količinu prehrambenih vlakana koja poboljšavaju varenje, ali i vitamina B kompleksa te minerala poput gvožđa i magnezijuma.

Ako koristite instant kukuruznu krupicu, ovo jelo možete napraviti u 10-ak minuta.

Sastojci za palentu sa belom kafom:

Za palentu:

  • 220 ml vode
  • 50 g instant kukuruzne krupice
  • prstohvat soli

Za belu kafu:

  • 250 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica mlevene kafe
  • šećer po želji

Priprema palente s belom kafom:

  1. Pripremite palentu: U dubljem lončiću zagrejte 220 ml vode koju ste lagano zasolili. Kada voda počne da ključa postepeno dodajte instant kukuruznu krupicu.
  2. Neprestano mešajte smesu na ringli, tako da izbegnete grudvice. Kuvajte palentu oko dva do tri minuta dok se smesa ne zgusne. Stavite sa strane.
  3. Zagrejte 100 ml vode. Kada voda proključa, dodajte mlevenu kafu, dobro promešajte i vratite nakratko na ringlu. Stavite kafu sa strane.
  4. Kafu zasladite sa šećerom po želji i pomešajte s mlekom.
  5. Kuvanu palentu poslužite s belom kafom. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari