Foto: Vesna Laćarak

Sastoji se od komadića marinirane piletine u masala sosu. Ako puno volite egzotične začine jelo je kao stvoreno za vas. Tika masala je jedno od njihovih najpopularnih jela koje ćete poželeti odmah da spremite.

U Engleskoj se piletina pripremljena na ovaj način toliko odomaćila da je prihvaćena kao nacionalno jelo. U Indiji se ovo jelo poslužuje uz nan (naan) hlepčiće, koji služe za umakanje.

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g belog pilećeg mesa
  • konzerva pelata
  • 1 srednja glavica luka
  • 30g putera
  • 100ml pileći bujon
  • veza korijandera

Marinada za piletinu:

  • 1 kašičica ljute paprike u prahu (čili)
  • 1 kašičica narendanog đumbira
  • 1/2 kašičice kumina
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice pirea od paradajza
  • 2 kašike gustog jogurta
  • so, biber
  • 1 kašika ulja

Začini za masala umak:

  • 1 kašičica kurkume (tumerik)
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu
  • 2 kašike sveže naseckanog korijandera
  • 1/2 limuna – sok
  • so, biber
  • 2 pune kašike gustog  jogurta
  • 2 kašičice garam masala (indijski začin)

Način pripreme:

Piletinu iseći na sitnije komade, dovoljno velike za jedan zalogaj. U dublju posudu staviti piletinu.

Sve sastojke za marinadu zajedno pomešati i preliti preko piletine. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižideru da meso upije začine.

Pržiti piletinu na puteru sa dodatkom ulja 3-4 minuta sa obe strane. Meso izvaditi na tanjir i pokriti.

U istom tiganju pržiti sitno naseckani luk nekoliko minuta uz mešanje, dodati pelat. Zajedno kuvati još pet minuta.

U pelat dodati prženu piletinu, pa naliti pilećim bujonom. Zatim dodati so i biber po ukusu, pa potom i sve ostale začine za masala umak, uz obavezni gram masala začin. Kuvati još 15 minuta sve zajedno.

Na kraju dodati naceđeni sok od limuna, jogurt i pola veze naseckanog svežeg korijandera. Promešati.

Poslužiti uz basmati pirinač i ukrasiti sitno naseckanim korijanderom.

Uživajte!

Povezani tekstovi