Piletina na indijski način (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Sastoji se od komadića marinirane piletine u masala sosu. Ako puno volite egzotične začine jelo je kao stvoreno za vas. Tika masala je jedno od njihovih najpopularnih jela koje ćete poželeti odmah da spremite.

U Engleskoj se piletina pripremljena na ovaj način toliko odomaćila da je prihvaćena kao nacionalno jelo. U Indiji se ovo jelo poslužuje uz nan (naan) hlepčiće, koji služe za umakanje.

Šta nam je sve potrebno:

  • Piletina na indijski način (recept) 2500g belog pilećeg mesa
  • konzerva pelata
  • 1 srednja glavica luka
  • 30g putera
  • 100ml pileći bujon
  • veza korijandera

Marinada za piletinu:

  • 1 kašičica ljute paprike u prahu (čili)
  • 1 kašičica narendanog đumbira
  • 1/2 kašičice kumina
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice pirea od paradajza
  • 2 kašike gustog jogurta
  • so, biber
  • 1 kašika ulja

Piletina na indijski način (recept) 3Začini za masala umak:

  • 1 kašičica kurkume (tumerik)
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu
  • 2 kašike sveže naseckanog korijandera
  • 1/2 limuna – sok
  • so, biber
  • 2 pune kašike gustog  jogurta
  • 2 kašičice garam masala (indijski začin)

Način pripreme:

Piletinu iseći na sitnije komade, dovoljno velike za jedan zalogaj. U dublju posudu staviti piletinu.

Sve sastojke za marinadu zajedno pomešati i preliti preko piletine. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižideru da meso upije začine.

Pržiti piletinu na puteru sa dodatkom ulja 3-4 minuta sa obe strane. Meso izvaditi na tanjir i pokriti.

U istom tiganju pržiti sitno naseckani luk nekoliko minuta uz mešanje, dodati pelat. Zajedno kuvati još pet minuta.

U pelat dodati prženu piletinu, pa naliti pilećim bujonom. Zatim dodati so i biber po ukusu, pa potom i sve ostale začine za masala umak, uz obavezni gram masala začin. Kuvati još 15 minuta sve zajedno.

Na kraju dodati naceđeni sok od limuna, jogurt i pola veze naseckanog svežeg korijandera. Promešati.

Poslužiti uz basmati pirinač i ukrasiti sitno naseckanim korijanderom.

Uživajte!

Okusi SVET

Nova rubrika Danasa "Okusi SVET". Egzotični recepti iz svih kuhinja planete. Čitajte nedeljom na sajtu www.danas.rs

Gepostet von Danas am Freitag, 1. Dezember 2017

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.