Politikolog Filip Ejdus: Volim da istražujem gastronomske dragulje u kafanama pored puta 1Foto: Privatna arhiva

Politikolog i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, Filip Ejdus, priča za Prijatno kako provodi slobodno vreme, gde najviše voli da putuje i otkriva gde se nalazi mesto sa kog gleda dobre koncerte u Beogradu.

Bubnjevi, skejt i društvene igre

U poslednje vreme sam slobodno vreme počeo sve više da upražnjavam kroz vraćanje aktivnostima iz svoje mladosti, od sviranja gitare i bubnjeva, preko vožnje skejta, do društvenih igara poput „Dungeons and Dragons“. Valjda se tako manifestuje kod mene ta kriza srednjih godina.

Na Tašu vraćanje u detinjstvo

Volim Tašmajdan, i sve u vezi sa njim. Tu sam odrastao, i često i dalje dolazim. Za ovaj park me vezuju najlepša sećanja iz detinjstva kada nije bilo livade na kojoj nisam igrao fudbal, džanarike na koju se nisam popeo ili staze niz koju se nisam spuštao sankama. Danas, kada je lep dan, volim da sedim u „Šansi“ i da gledam u park, a kad je neki dobar koncert na stadionu, okrenem sto na drugu stranu i dobijem VIP ložu.

Pljeka u Sedlarima i jagnjetina u Šljivovici

Najviše volim da idem u u sopstvenoj režiji u avanture u daleke i malo poznate države za koje „travel advisory“ sajtovi imaju puno zdravstvenih i bezbednosnih upozorenja. Volim i aktivan odmor na planini, posebno na Tari ili Mokroj Gori, kao i istraživanje gastronomskih dragulja u kafanama pored puta poput bajaderica kod Brane u Čačku, žive pljeke kod Bore u Sedlarima ili jagnjetine kod Pega u Šljivovici.

Italijanska kuhinja

Melanzane alla parmigiana, bistecca alla Fiorentina i čaša (može i flaša) Brunela iz Montalcina – znači totalno toskanski!

Politikolog Filip Ejdus: Volim da istražujem gastronomske dragulje u kafanama pored puta 2
Foto: Privatna arhiva

Kurkuma sa biberom

Svakodnevni rituali su mi – kašičica kurkume sa biberom ujutro, teretana ili film uveče.

Idealan dan

To bi bio sunčan dan u prirodi sa suprugom Katarinom, našim koker španijelom Peni, porodicom i prijateljima.

Balašević, pank i rep

Slušam sve i svašta. Kad vozim, volim da slušam jazz, osim kada sam u Vojvodini, onda puštam Đoku Balaševića. Na skejtu volim da mi gruva melodični punk. Dok radim često slušam ambijentalnu, instrumentalnu ili neoklasičnu muziku. U teretani slušam najčešće rap ili hard core.

Politikolog Filip Ejdus: Volim da istražujem gastronomske dragulje u kafanama pored puta 3
Foto: Privatna arhiva

Mućke obavezni repertoar

Obožavam seriju Mućke, nedavno sam gledao i fantastičan mjuzikl na Vest Endu. Mislio sam da je Del Boja može da igra samo Dejvid Džejson, ali sam se prevario!

Psihološka literatura

Ovih dana čitam fenomenalnu knjigu „Krvnik ljubavi“ Irvina Jaloma. Volim takvu, psihološku i filozofsku literaturu koja obrađuje velike egzistencijalne teme koje te uzburkaju iznutra, pokrenu velika pitanja i ponude novu perspektivu života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.