Prekomerna konzumacija alkohola povećava šansu za razvoj jedne vrste bolesti 1Foto: Monkey Business 2 / Shotshop GmbH / Profimedia

 

Muškarci koji piju 15 ili više alkoholnih pića nedeljno i žene koje piju osam ili više čaša alkohola u istom periodu imaju veće šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, pokazala je nova studija koju je sproveo Američki koledž za kardiologiju, prenosi Science Daily.

Prema izveštaju, muškarci iz ove grupe imaju 33 odsto veće šanse da obole u ​​odnosu na one koji piju umereno – tri do 14 pića nedeljno, dok žene čak 45 odsto češće obole od srčanih bolesti u odnosu na one koje piju tri do sedam alkoholnih pića nedeljno.

„Među ženama je rasprostranjeno mišljenje da do duboke starosti nisu u opasnosti od srčanih tegoba, ali ova studija ukazuje da su one koje piju velike količine alkohola u trajnom riziku, bez obzira na godine“, kaže jedan od učesnici projekta, kardiolog Džamal ​​Rana.

On dodaje da su rezultati studije iznenađujući jer ukazuju na to da su žene izložene opasnostima alkohola u mnogo većoj meri nego što se mislilo.

Rezultati istraživanja, koje je analiziralo više od 400.000 muškaraca i žena sklonih alkoholu tokom četiri godine, ukazuju na porast opasnosti od alkohola, posebno kod mlađih osoba. Takođe, dobijeni podaci upozoravaju da je konzumacija alkohola, kao i nekontrolisano pijenje, značajno povećana kod žena u odnosu na prethodne decenije.

Naučnici smatraju da prekomerna konzumacija alkohola direktno utiče na povećanje nivoa masti u krvi, što u kombinaciji sa većim otkucajima srca ubrzava proces začepljenja arterija.

Tokom dugog niza godina, prema mišljenju medicinskih stručnjaka, alkohol utiče na produžavanje, povećanje i slabljenje srčanog mišića, zbog čega srce slabije pumpa krv i značajno se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prema podacima SZO, prekomerna konzumacija alkohola može biti uzrok više od 200 različitih bolesti, uključujući oboljenja jetre, neke oblike raka i tuberkulozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari