Previše uzimanja ovog vitamina može da doprinese srčanim bolestima 1Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

 

U 2021. godini, oko 20,5 miliona ljudi širom sveta podleglo je kardiovaskularnim bolestima, što predstavlja jednu trećinu globalne smrtnosti.

Iako se određeni faktori rizika kao što su pol, porodična istorija i etnička pripadnost ne mogu promeniti, uzroci koji se mogu sprečiti kao što su gojaznost, visok holesterol, visok krvni pritisak, pušenje, loše navike u ishrani i sedentarni način života značajno doprinose kardiovaskularnim bolestima.

Nedavna studija istraživača sa Klivlend klinike „Lerner Research Institute“, objavljena u časopisu „Nature Medicine“, ukazuje na potencijalnu vezu između povišenih nivoa niacina, uobičajenog vitamina B, i kardiovaskularnih bolesti.

Dr Stenli Hejzen, vodeći autor studije, objasnio je da je istraživanje u početku imalo za cilj da otkrije nove puteve koji doprinose srčanim oboljenjima izvan tradicionalnih faktora rizika. Studija je identifikovala jedinjenje nazvano 4PY, povezano sa budućim kardiovaskularnim događajima, posebno srčanim udarima i moždanim udarima, što je nusproizvod prekomerne količine niacina.

Niacin, takođe poznat kao vitamin B3, pomaže u pretvaranju energije iz hrane i održava zdravlje kože i nervnog sistema.
Dok se niacin može dobiti ishranom ili suplementima, višak se izlučuje urinom.

4PY može doprineti aterosklerozi

Analiza plazme natašte kod osoba sa stabilnim srčanim zdravljem otkrila je snažnu korelaciju između viših nivoa 4PY i razvoja neželjenih srčanih događaja. Međutim, dr Hazen je upozorio da se niacin u potpunosti ne eliminiše, naglašavajući važnost konsultovanja sa lekarom pre uzimanja suplemenata bez recepta.

Studija je takođe otkrila da višak 4PY izaziva vaskularnu upalu, doprinoseći aterosklerozi, stanju koje karakteriše nakupljanje plaka u arterijama.

Dr Čeng-Han Čen, kardiolog, rekao je za Medical „News Today“ da, iako je niacin nekada bio propisan za snižavanje holesterola, njegove kardiovaskularne prednosti su dovedene u pitanje u nedavnim studijama.

Dr Čarls Brener, stručnjak za kardiovaskularne bolesti, istakao je da je studija bila posmatračka i da nije utvrdila uzročnost. On je naglasio potrebu za daljim istraživanjem kako bi se razumeo odnos između suplementacije niacinom i kardiovaskularnog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari