Prokelj: Dva odlična recepta za leto 1Prokelj, foto: Vitalina Rybakova / Panthermedia / Profimedia

Prokelj  je veoma zdrava povrćka bogata hranljivim sastojcima. Sadrži vlakna, vitamine C, K i A, folnu kiselinu, gvožđe, kalijum i druge korisne nutrijente.

Ovaj zeleniš se smatra superhranom jer ima mnoge zdravstvene koristi, uključujući jačanje imunog sistema, podršku zdravlju kostiju, poboljšanje varenja i smanjenje rizika od hroničnih bolesti.

Evo dva ukusna recepta sa prokeljom:

Prokelj sa limunom i bademima
Sastojci:

500g prokelja, iseckanog na manje komade
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica rendane limunove kore
Sok od pola limuna
1/4 šolje iseckanih badema
So i biber po ukusu

Uputstvo:

U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk i prokelj, pa dinstajte 3-4 minuta dok prokelj ne postane blago mekan.

Dodajte rendanu limunovu koru, sok od limuna, iseckane bademe, so i biber. Nastavite dinstati još 2-3 minuta dok se svi sastojci dobro sjedine.

Poslužite prokelj sa limunom i bademima toplo kao ukusno i zdravo glavno jelo ili prilog uz meso ili ribu.

Prokelj salata sa susamom i feta sirom
Sastojci:

500g prokelja, iseckanog na manje komade
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike balzamiko sirćeta
1 kašika meda
2 kašike susama, prepečenog
100g feta sira, izmrvljenog
So i biber po ukusu

Uputstvo:

Stavite prokelj u veliku posudu i prelijte ga maslinovim uljem, balzamiko sirćetom i medom. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Prepečen susam prelijte preko prokelja i ponovo promešajte.

Dodajte izmrvljeni feta sir i lagano promešajte.

Posolite i pobiberite po ukusu.

Poslužite prokelj salatu sa susamom i feta sirom kao osvežavajuću i hranljivu salatu za tople letnje dane.

Uživajte u ovim ukusnim receptima sa prokeljem i iskoristite sve zdravstvene prednosti koje ovo povrće pruža!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari