Prva mobilna aplikacija u Srbiji za organizovanje venčanja 1

Kako bi olakšali planiranje i organizaciju venčanja i učinili zabavnim makar deo poslova vezanih za pripreme mladenaca, za one parove koji ne žele ili ne mogu da priušte agencije za organizaciju tog događaja, Dejan Vuković i Edvard Toponarski osmislili su mobilnu aplikaciju „Taj veseli dan“.

Kao prva i jedina aplikacija te vrste kod nas, TajVeseliDan.rs je web sajt i aplikacija za mobilne telefone i tablete koja je sveobuhvatni planer venčanja. Ona je ujedno planer, organajzer, rokovnik, podsetnik i sve to na mobilnom telefonu.

– Aplikacija TajVeseliDan.rs pažljivo rukovodi organizacijom venčanja, od prvog do poslednjeg dana. U okviru aplikacije osmislili smo nekoliko korisnih alatki koje pomažu korisnicima, koji sada na mobilnom telefonu prave i organizuju spiskove gostiju, mogu da prave raspored sedenja na banketu, imaju kalkulator budžeta koji prati troškove, imaju kalendar sa događajima, zakazanim terminima, jer samo venčanje prati i nekoliko drugih događaja, momačko i devojačko veče, venčanje u crkvi, u opštini. Sve što im treba je Internet konekcija. Korišćenjem ove aplikacije mogu slobodno da zaborave na papiriće, olovke, notese, vizit karte i podsetnike- kaže Edvard.

Prva mobilna aplikacija u Srbiji za organizovanje venčanja 2

On dodaje da se stavka budžeta opredeljuje na početku, onoliko koliko su mladenci planirali da potroše, dok kalkulator ubacuje sve troškove i upozorava koliko je od budžeta iskorišćeno.

Od velike koristi su i alatke vezane za spiskove gostiju kojima korisnici prave i organizuju liste zvanica sa mladine odnosno mladoženjine strane, gde gosti mogu da se sortirati po grupama kao što su rodbina, prijatelji i slično.

– Možete da upišete one goste koji dolaze sa decom, one koji su potvrdili da dolaze i oni koji još nisu sigurni, da unesete njihove brojeve telefona i mejl adrese, tako da u svakom momentu imate pravo stanje zvanica, ne samo na samom venčanju i svadbenom banketu nego i na svim događajima koji im prethode kao što su momačko i devojačko veče- objašnjava Dejan i dodaje da aplikacija sadrži i alatku za pravljenje rasporeda sedenja gostiju za stolovima u banket sali.

S druge strane, aplikacija sadrži takozvanu Galeriju inspiracije, bazu firmi koje nude robu i usluge koje su mladencima potrebne.

– U bazi se nalazi više od 15 kategorija ponuđača, od salona venčanica, šminkera, dekoratera, do frizera, muzičara, poslastičara, zlatara, što budućim mladencima znatno olakšava potragu za pravom ponudom. Sve smo okupili na jednom mestu. Mladenci jednostavnim pretraživanjem po kategorijama mogu da stupe u kontakt sa svim firmama koje nude potrebne usluge na teritoriji cele Srbije. Svaki od ponuđača je u aplikaciji predstavljen mini prezentacijom, gde mladenci mogu da vide set reprezentativnih fotografija koje ilustruju njihovu delatnost, uz tekst gde su oni opisali svoju ponudu, te da preko linkovi posete njihove veb stranice. Takođe, korisnici preko aplikacije mogu da šalju pitanja, posebne želje, zahteve, ideje- objašnjava Edvard.

Kako kažu tvorci ove aplikacije, planovi su im da uvedu još inovacija u samu aplikaciju, da bude interaktivnija i da daje još informacija korisnicima.

– Ambicija nam je da postanemo najbolji i najsveobuhvatniji servis za buduće mladence. Na internetu ima dosta sajtova koji se bave organizacijom venčanja, ali oni često znaju da budu prenatrpani, puni banera, pa mladenci izgube želju da istražuju čim otvore sajt. Ima i mnogo agencija kojima možete da prepustite celu organizaciju, ali mnogi to ne mogu da priušte. Suštinska razlika je ta što je naš sajt ujedno i aplikacija, koja umnogome olakšava korisnicima samu organizaciju ali i potragu za potrebnim uslugama- priča Dejan.

U ovaj posao Edvard i Dejan krenuli su pre nepune dve godine, jer na domaćem tržištu ne postoji ništa slično, dok u drugim zemljama ta ideja nije novina. Aplikacija je nastala u saradnji sa njihovim prijateljima iz Slovenije, prilagođena je našem tržištu i puštena je „u etar“. Na samom početku aplikacija je pokrivala samo teritoriju Beograda, da bi se baza ponuđača polako širila na veće centre u Srbiji, kao što su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica. Autori će se, kako kažu, sada posvetiti proširenju ponuda i u manjim mestima, mada se pokrivenost aplikacije sada širi već po automatizmu.

– U ovom momentu imamo nešto više od dve hiljade aktivnih korisnika, mesečno oko stotinak parova skine aplikaciju. Veći broj korisnika su procentualno devojke, jer su one aktivnije u organizaciji, dok se momci nađu u onoj „kalkulaciji budžeta“- dodaje Edvard.

Do novih ideja, partnera ali i korisnika Dejan i Edvard dolaze i na sajmovima venčanja, gde redovno promovišu svoj proizvod, ali i istražuju iskustva korisnika, kako bi unapredili aplikaciju.

– Na različitim sajmovima smo doprli do velikog broja ljudi. Redovno posećujemo dva velika sajma venčanja u Beogradu, u Crowne Plazi i Hayatu, sajmove u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Nišu, Požarevcu, Obrenovcu. Obilazili smo i sajmove po Evropi, kako bi uporedili način na koji to rade stranci, i zaključili da u prezentaciji ne zaostajemo za svetom. Na sajmovima ostvarujemo direktan kontakt sa mladencima, razgovaramo sa njima o predlozima, idejama, a kritike su uglavnom pozitivne – kaže Dejan.

On dodaje da su ih često zadovoljni korisnici pozivali na svadbe, te da su sa pojedinim parovima još uvek u kontaktu.

Među najboljim besplatnim aplikacijama

Aplikacija „Taj veseli dan“ je besplatna, dostupna je za sve uređaje sa Android i iOS platformama, a može da se instalira sa Google play-a i Apple store-a. Prema oceni Google-a, „Taj veseli dan“ nalazi se među 100 najboljih besplatnih srpskih aplikacija. Korisnici imaju mogućnost da se u okviru istog korisničkog naloga prijave na kućnom računaru, gde će imati još dodatnih mogućnosti i alata. Za firme koje žele da se nađu u bazi ove aplikacije, oglašavanje je besplatno prva tri meseca.

Od venčanice do vatrometa

Ovaj tim radi na tome da obogati bazu ponuđača, kako bi ponuda roba i usluga bila što veća i šarenija. Trenutno sarađuju sa više od 250 firmi, a na spisku su hoteli, turističke agencije koje nude pakete mladencima za „medeni mesec“, saloni venčanica, muških odela i obuće, dekorateri, frizeri, poslastičari, zlatari, fotografi, muzičari, firme koje se bave iznajmljivanjem automobila, specijalnim efektima i vatrometima. U ponudi su čak i wellness saloni sa specijalnim ponudama za mladence, zubari koji nude pakete za poliranje ili izbeljivanje zuba, pa i ordinacije koje nude različite tretmane za ulepšavanje.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.