Drvo niklo pre nego što su Egipćani podigli piramide: Koje je najstarije stablo na svetu i kako ga pronaći? 1Foto: Shutterstock/Lasse Johansson

Jeste li se ikad zapitali koje je najstarije drvo na svetu i gde se nalazi? Kako izgleda i može li ga se uopšte videti?

Još od 2018. godine veličanstveni bor u Kaliforniji nosio je tu laskavu titulu, a onda je, čini se, ona prešla na stablo otkriveno na vrhu jedne švedske planine. Ipak tu nije kraj, jer u borbu se uključilo i stablo iz jedne čileanske šume, piše Punkufer.hr.

Uz takvu konkurenciju odabrati najstarije stablo na svetu mnogo je komplikovanije nego što se čini. A nas samo zanima – koje je drvo najstarije na svetu?

Sadašnji rekorder

Kako biste videli najstarije stablo na svetu ili jednog od favorita za tu titulu, morate otputovati na vrh planine u Švedskoj, gde jedna smreka živi gotovo 10.000 godina. Drvo smreke, koje se ukorenilo na kraju poslednjeg ledenog doba na svetu oko 7.542. godine pre nove ere, otkrili su naučnici istražujući vrste drveća na planini Fulu u pokrajini Dalarna 2004. godine. Njena je starost potvrđena četiri godine kasnije, nakon detaljne analize.

Vrsta stabla – i njegova starost – bili su iznenađenje za Lifa Kulmana, profesora fizičke geografije na švedskom Univerzitetu Umea. Kulman je poveo tim istraživača na mesto u blizini vrha planine Fulu, gde su pronašli grupu smreka starih više od 8.000 godina, a među njima i dokaze da je jedno stablo postojalo 9.550 godina. Kulman je drvo nazvao Old Tjikko, u čast svog pokojnog psa.

Međutim, otkriće planinske smreke nije bez kontroverzi. Izuzetna starost stabla pripisuje se njegovom korenskom sistemu, koji je živ već najmanje četiri generacije; vidljivi deo drveta — stablo, grane i iglice — živi „samo“ oko 600 godina. Kada stablo odumre, klonirana stabljika pušta korenje da ga zameni. Sposobnost zamene novog stabla iz korenskog sistema bila je ključna za njegov dugotrajni opstanak, kažu istraživači.

Postavlja se pitanje da li je stablo koje se menja na takav način – zapravo isto stablo?

Prethodni rekorder

Pre nego što su Egipćani uopšte počeli da grade slavne piramide u Gizi, u Belim planinama istočne Kalifornije postojalo je sićušno stablo koje je pustilo korenje. To stablo, čekinjasti bor nazvan Metuzalem, još uvek raste u kalifornijskom Velikom basenu i nekad se verovalo da je najstarije stablo na svetu. Podaci o prstenovima iz uzorka jezgre njegova debla procenjuju njegovu starost na 4.853 godine.

Međutim, 2022. godine otkriven je patagonijski čempres u Čileu, poznat kao Gran Abuelo (pradeda) ili Alerse Milenario, za koji se smatra da je novi kandidat za najstarije stablo na svetu. To posebno stablo, pronađeno kako raste u klancu u čileanskom nacionalnom parku Alerse Kostero, procenjuje se na 5.484 godine, što ga čini više od 600 godina starijim od Metuzalema.

Čileanski naučnik Džonatan Baričivić, koji je pronašao i proučavao stablo, otkrića je predstavljao na konferencijama. Ali, budući da je on procenio starost stabla na temelju delimičnog uzorka jezgra, postoje neke kontroverze o tačnosti procene.

Bez obzira na njihovu starost, najstarija stabla na svetu vitalna su — ne samo za zdravlje okoline već i kao mera za ublažavanje klimatskih promena. Proučavajući uzorke jezgre drveća, naučnici mogu videti uticaj promena okoline na drveće i njihovu okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari