Korčula (1): Mlečanske i druge priče 1

Korčula je, kažu njeni stanovnici, jedino veće jadransko ostrvo čiji je naziv ženskog roda. Možda je zbog toga, smatra potpisnik ovih redova, to i najlepši deo kopna okružen vodama Adriatika.

Ime, inače, potiče od helenske nimfe Kerkire, kako Grci i danas zovu jonsko ostrvo Krf.

A i mnogi Korčulani svoj otok s ponosom nazivaju starim imenom, o čemu svedoče nazivi restorana, hotela, turističkih agencija, brodskih kompanija…

Zanimljivo je da se u blizini Korčule, na poluostrvu Pelješcu nalaze mesta Drač i Janjina, pa je prilaz ostrvima imenjacima toponimski veoma sličan.
Korčula je srednjedalmatinsko i najnaseljenije hrvatsko ostrvo, relativno blizu kopna, jer se iz Orebića na Pelješcu do grada Korčula putuje brodićem ne više od desetak minuta.

Po stupanju na mol, sačekala nas je vodič Polina, Ruskinja koja sedam godina živi na otoku, a prethodnih je tridesetak provela u Beogradu.

Na mešavini hrvatske, srpske i ruske leksike, ali svima razumljive, govori nam o prošlosti Korčule koja seže u daleki paleolit. Poseban trag na Korčuli ostavili su Mlečani, koji su, mislili su domoroci tu samo privremeno, a ostali su pola milenijuma.

O njihovom prisustvu svedoče utvrđenja, crkve i palate koje su podigli, a na kojima se obavezno nalazi simbol Venecije – krilati lav.

Korčula se danas u arhitektonskom smislu ne razlikuje mnogo u odnosu na minula vremena. A koliko su drevni stanovnici ovog komada kopna bili praktični, uveravamo se na svakom koraku: kuhinje u porodičnim kućama, zbog mirisa i mogućih požara, nalaze na najvišim spratovima, stanovi u višespratnim zgradama podeljeni su po vertikali, kako bi svi imali podjednako toplote i hladovine, ulice su pod pravim uglom okrenute pučini s koje leti dolazi prijatan vetar, a u cik-cak ka strani s koje zimi duva bura, kamene ograde sa stubićima na balkonima pri dnu su zatvorene, kako znatiželjnici ne bi mogli damama u suknjama da gledaju u noge, a uglovi zgrada do ulica su zazidani i nepristupačni, kako muškarci ne bi mogli da se olakšavaju na tim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.