Krampusi vladaju ulicama: Kako izgleda parada čudovišta u lučkom gradu u Severnom Jorkširu (FOTO) 1Foto: FB/Whitby Krampus Run

Zvuk bubnjeva i zvona koja se ljuljaju na kostimima čudovišta sa rogovima grana i zubima obojenim crvenom bojom najavljivali su tradicionalnu povorku.

Vitbi, lučki grad u Severnom Jorkširu, godinama je bio dom festivala Whitby Krampus Run, koji se održava u subotu uoči Svetog Nikole, piše Punkufer.hr.

Neka vas ime ne zavara, to nije trka, već maskirana parada tokom koje ceo grad izlazi na ulice da vidi najraznovrsnije krampusove kostime.

Ružno, rogato stvorenje koje prati Svetog Nikolu dok jednom godišnje obilazi decu širom Evrope i deli poklone poslužilo je kao inspiracija za ovu manifestaciju, koja je počela 2015. godine kao kostimografsko okupljanje samo nekoliko prijatelja. Vremenom je pronalazio sve više poklonika, a 2017. je prerastao u javni događaj.

Krampusi vladaju ulicama: Kako izgleda parada čudovišta u lučkom gradu u Severnom Jorkširu (FOTO) 10
Foto: FB/Whitby Krampus Run

Kostimirana ulična parada je interpretacija tradicije koja kombinuje lokalni folklor i istoriju i pruža predstavu za posetioce. Iako su slični festivali odavno popularni u Evropi i Americi, Whitby Krampus Run ima humanitarni karakter.

Cilj festivala je prikupljanje sredstava za lokalne dobrotvorne organizacije, a šareni spektakl privlači i turiste u lučki grad. I dok ulicama vlada Krampus, dobra deca nemaju razloga za strah, već uživaju u slatkišima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari