Na listi najvećih turističkih zamki sveta u 2023. godini našao se i jedan beogradski restoran 1Foto: sHUTTERSTOCK

Među tipične primere ubrajaju se Ajfelov toranj u Parizu, jahanje kamila u Egiptu, rimska Fontana di Trevi, Rambla u Barseloni…

Turistička zamka je po definiciji mesto koje je steklo slavu uglavnom zbog svoje autentične vrednosti, ali je pretvoreno u turističku mašinu za profit. To su mesta poznata po svom istorijskom značaju ili lepoti, čija je osnovna svrha vremenom postala da privuku što veći broj turista i izvuku što više novca od njih.

Neupućeni ili naivni turisti lako zaglave na ovakvim mestima, čekajući satima u redovima da ih posete ili slikaju, kupuju lošu i preskupu hranu i astronomski skupe suvenire, plaćaju preskup smeštaj u zonama ovakvih znamenitosti, dok je stvarna vrednost mesto se ne poštuje.

Na listi koja je objavljena ove godine – našao se i Dubrovnik, ali i restoran Tri šešira.

Što se tiče Dubrovnika, reč je o dubrovačkom Starom gradu, koji je završio kao regionalni rekorder na mapi sa 173 glasa, dok je restoran Tri šešira u Skadarliji dobio 17 glasova. Iz okoline na spisku su Šadrvan iz Mostara (36), Jadran kod Krsta iz Budve (12) i Gostilna Sokol iz Ljubljane (51).

BONUS VIDEO:

 

Fišermans kej u San Francisku proglašen je za najveću svetsku turističku zamku sa 1.049 glasova, dok je Las Rambla u Barseloni na drugom mestu.

Mapu je sastavila kompanija Casago na osnovu komentara turista na Tripadvisoru. Inače, pokazalo se da su SAD lider u turističkim zamkama – četiri od 10 najvećih zamki nalaze se u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari