BaliFoto: Alfiano Sutianto on Unsplash

Dva nedelje u hotelu na jadranskoj obali mogle bi vas ozbiljno baciti u debeli minus, jer su cene prema nekim procenama prošle sezone bile veće od 25 do 50 posto u odnosu na godinu pre, a ni tada nisu bile među povoljnijima u Europi.

S obzirom da je Hrvatska prešla na evro i svakodnevna poskupljenja koja su time izazvana, ko zna što nas očekuje ove godine. Znamo samo da akcijski, povoljni smeštaj na Jadranu sve više zvuči kao naučnofantastični film, piše Punkufer.

Zato nije loše istražiti udaljenija mesta na kojima bi vas, uz povoljne avio karte, letovanje usred raja moglo koštati puno manje, a uz to biste otkrili novu kulturu i dali novi vetar u leđa svojim radnim planovima…Makar platili više, znaćete ste dobili kvalitet za vaš teško zarađeni novac. Jedno od takvih mesta upravo bi mogao biti magični Bali.

Bali je prekrasno ostrvo u Indoneziji koje svake godine privlači veliki broj turista. Sa svojim prelepim pejzažima,  plažama kao iz snova i živahnom kulturom, nije ni čudo da je Bali postao popularno odredište za mnoge putnike, a u poslednje vreme uglavnom digitalne nomade koji tamo ostaju i po nekoliko meseci.

Jedna od najvažnijih stvari koje morate znati pre putovanja na Bali je što možete očekivati kada su u pitanju cene. U narednim redovima otkrićemo detalje u vezi troškova letovanja na ovom magičnom ostrvu.

Smeštaj na Baliju

Cene smeštaja na Baliju jako variraju u zavisnosti od vrste smeštaja koji tražite. Možete pronaći vrhunske luksuzne hotele i odmarališta koja mogu koštati po nekoliko stotina dolara po noćenju, ali postoje i povoljne opcije kao što su hosteli, pansioni i povoljni hoteli koji će vas olakšati za 10 do 15 američkih dolara po noćenju. Ako tražite nešto između toga, cene noćenja u hotelima i odmaralištima srednje klase kreću se od 50 do 150 dolara.

Raj na Zemlji u kome možete letovati povoljnije nego na Jadranu 1
Foto: Radoslav Bali on Unsplash

Prevoz na Baliju

Transport po Baliju takođe može varirati u ceni zavisno od načina prevoza. Taksiji i privatni vozači mogu biti prilično skupi jer često naplaćuju na osnovu pređene udaljenosti. Međutim, najam skutera može biti pristupačnija opcija, i on košta u rasponu od 4 do 10 dolara po danu. Imajte na umu da saobraćaj na Baliju može biti prilično užurban, a putevi mogu biti nezgodni za vožnju onima koji nisu upoznati s tim područjem.

Hrana i piće na Baliju

Bali nudi velik izbor hrane, od tradicionalne balijske kuhinje do međunarodnih opcija. Ako se hranite u lokalnim warungsima (malim restoranima), možete proći povoljnije, s jelima od oko jednog američkog dolara po osobi. Takođe, možete pronaći luksuznije restorane po višoj ceni, s cenama u rasponu od 10 do 50 dolara po obroku. Lokalno pivo i kokteli mogu koštati od 2 do 10 dolara, zavisno od lokala koji posećujete.

Aktivnosti i atrakcije

Na Baliju vam neće nedostajati aktivnosti, od poseta prekrasnim hramovima do istraživanja zapanjujućih vodopada. Ulaznice za neke od najpopularnijih atrakcija kao što su hram Uluvatu i pirinčane terase Tegalalang mogu koštati od 1 do 10 dolara. Turističke aktivnosti poput vodenih sportova i organizovanih dnevnih izleta mogu koštati više, a cene se kreću od 20 do 100 američkih dolara. Naravno, imajte na umu da sve više i više turista dolazi na Bali upravo zbog raznolikosti i prirodnih lepota, a cene neprimetno, ali sigurno idu prema gore.

Kupovina na Baliju

Bali je poznat po zanatskim radovima, uključujući drvene rezbarije, tekstil i srebrni nakit.Suveniri i rukotvorine mogu se pronaći širom Balija, a cene variraju zavisno od kvaliteta i lokacije. Cenkanje je očekivani deo iskustva kupovine, naročito na lokalnim pijacama Ubuda i Kute.

Bali nudi mnoštvo opcija za sve vrste putnika, bilo da putujete s ograničenim budžetom ili imate viška novca i tražite isključivo vrhunske, ali i skuplje sadržaje.

Kao što smo videli, cene na Baliju mogu jako varirati, stoga je važno prethodno istražiti kako biste doneli odluke o budžetu koji vam je potreban za putovanje. Uprkos tome, Bali nudi odličnu vrednost za novac, što ga čini pristupačnom i atraktivnom destinacijom za putovanja, a na vama je da pronađete povoljne avio karte za Bali i uživate u ovom raju na Zemlji!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari