Šta videti na planini Kosmaj? 1Foto: shutterstock/ TinnitusDoll

Kraj je radne nedelje i vikend nam kuca na vrata, dok se u nama budi dobro poznat osećaj zadovoljstva jer se još jedna radna nedelja privela kraju, zvuči svima veoma poznato zar ne?

Pred vama je konačno kratak odmor i naš predlog je da ga pametno iskoristite. Ukoliko želite da se sklonite od gradskih gužvi, galame i užarenog asfalta, planina Kosmaj koja se nalazi na svega 50 km udaljenosti od naše prestonice, pružiće vam savršen vikend izlet. Ostanite sa nama i nastavite da čitate dalje kako bi otkrili sve čari ove jedinstvene planine i njene bogate turističke ponude. Iz bloga vam izdvajamo:

O Kosmaju

Kosmaj je jedna od najlepših planina naše zemlje koja se nalazi u neposrednoj blizni Mladenovca i Sopota. Zanimljivo je da je Kosmaj najniža planina Šumadije, ali što se tiče njene prirode i njenih bogatih šuma, Kosmaj nimalo ne zaostaje za ostalim šumovitim i raskošnim predelima Šumadije. Na Kosmaju se nalaze tri vrha koji su poznati pod interesantnim imenima: Mali, Goli i Rutavi. Još jedna zanimljivost ove planine je što se nalazi u neobičnom obliku polumeseca. Mnogi veruju kako je Kosmaj svoje ime dobio od drevne keltske reči koja je glasila šuma, a to nam sasvim dovoljno govori o tome koliko su divni i prostrani šumoviti predeli planine.

Istorija Kosmaja

Kosmaj je jedna veoma popularna i lepa planina koja je visoka tačno 625 metara i koja je tokom svoje duge istorije bila svedok mnogih previranja i važnih događaja za našu zemlju. Zbog svoje lepote i prirodnog bogatstva Kosmaj je stavljen pod zaštitu države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Još u davno doba Rimskog carstva, Kosmaj je bio poznat kao veoma značajno rudarsko sedište, tako da je za vreme vladavine Rimskog carstva upravo Kosmaj bio jedan od najznačajnijih izvora rude olova i srebra. Od tih davnih dana pa sve do danas, značaj i prirodno bogastvo Kosmaja nisu nimalo zaostali, tako da nije nikakvo iznenađenje što je ovaj fantastičan predeo savršeno mesto za izlet i odmor.

Izuzetno značajna godina za istoriju Kosmaja i cele Srbije, bila je 1914. Tada je ova planina bila mesto na kome se odigrao najbitniji događaj Kolubarske bitke. Vojska Kraljevine Srbije je ogromnim silama i naporima uspela da zaustavi napad Austro-Ugraske. U toj odbrani udarnu ulogu su imali hrabri vojnici Timočke divizije koji su položili svoje živote za odbranu države. U njihovu čast podignuta je spomen kosturnica. Spomen kosturnica je jedno nezaobilazno mesto na koje morate otići tokom vašeg izleta na Kosmaju. U pitanju je jedno zaista značajno, istorijsko mesto koje zaslužuje da mu se oda počast.

Kako do Kosmaja

Kako smo već istakli, Kosmaj se nalazi svega 50 km od Beograda, tako da bi vam autom trebalo otprilike oko sat vremena vožnje. Put je jasno obeležen i uređen, tako da ne bi trebalo da imate problema tokom puta. Gužve su moguće ponekad oko Mladenovca, ali se uglavnom brzo rasčiste. Potrebno je samo da pratite isključenje za Mladenovac i da na sledećoj raskrsnici skrenete ka Sopotu.

Šta videti na Kosmaju

Kako smo već rekli, Kosmaj je jedna od najlepših i najpitomijih planina u Srbiji i kao takva zaista poseduje bogatu i impresivnu turističku ponudu. Zbog toga, ukoliko se pitate štasve na Kosmaju možete videti, lista je duga i veoma zanimljiva, a mi smo pokušali da vam je detaljno predočimo u ovom blogu. Zbog svojih znamenitosti i atrakcija, Kosmaj je savršen kako za romantične odmore, tako i za celu porodicu ili grupe prijatelja.

Kosmaj izletište

Nakon što ste pratili sve instrukcije vezane za sam dolazak na Kosmaj, pred vama će se ukazati parking na kome možete bezbedno ostaviti svoje vozilo. Odatle kreće vaša kosmajska avantura i naša preporuka je da prvo istražite izletišta, jer je takvih mesta zaista mnogo i nalaze se u izuzetno lepom, prirodnom ambijentu u kome je vazduh čist i neverovatno svež. Ukoliko krenete u pravcu čuvenog spomenika usput ćete videti nekoliko odlilčnih mesta za predah i izlet.

Kosmaj je pun autentičnih drvenih klupica i stolova na kojima možete odmoriti, užinati i popiti kafu dok, u isto vreme, uživate u zelenoj i bujnoj piroddi koja vas okružuje sa svih strana. Ceo Kosmaj je savršen za organizovanje izleta u prirodi, ali ukoliko vas inetersuju još neki zanimljivi predlozi gde još možete da organizujete idealan izet u Srbiji, pročitajte naš blog: Izleti u Srbiji

Kosmaj vidikovac

Naš savet je da nakon šetnje i istraživanja savršenih mesta za izlet, obavezno odete do impresivnog kosmajskog vidikovca od koga će vam sigurno zastati dah. Vidikovac se nalazi na suprotnoj strani od parkinga, ide se samo pravo, nema skretanja i budite spremni na blagi uspon. Verujemo da vam ovo neće biti napor jer je put dobro urađen, nije previše dug i uspon zaista nije veliki.

Nakon svega nekoliko minuta hoda pred vama će se pojaviti nadaleko čuveni, kosmajski vidikovac koji već godinama privlači veliku pažnju mogih turista širom naše zemlje. Ukoliko se zbunite, bez brige, postoje jasni putokazi. Ovaj vidikovac je prilično zanimljivog i autentičnog dizajna. Naravno, ovo je samo jedan u nizu neverovatnih vidikovaca od kojih zastaje dah u našoj zemlji. Da li ste znali da je Srbija izuzetno bogata fantastičnim vidikovcim? Ukoliko vas interesuje da saznate koji su to sve vidikovci vredni vaše posete, onda trk na blog: 30 najlepših vidikovaca Srbije.

Reč je o pravom tornju koji je izrađen od kvalitetnog, tamnog drveta. Do vrha tornja vode vas stepenice, a kada se konačno popnete na sam vrh tornja pred vama će se ukazati prelep pogled na zelenu i bujnu Šumadiju. Ipak, na vrhu može biti hladnije zbog neprestanog strujanja vetrova, tako da ponesite adekvatnu odeću. Prizor koji će vam se ukazati sa ovog vidikovca je toliko upečatljiv i fantastičan da se teško može rečima opisati, potrebno je da iskusite i uživo. Verujemo da ćete biti sasvim oduševljeni. Na vrhu ćete ugledati zelenilo i nepregledeno prostranstvo Šumadije. Šumadija na vašem na dlanu, to ćete dobiti ovde. Na vama je da samo uživate i upijate svu leptu koja će biti pred vama.

Spomenik na Kosmaju

Poseta Kosmaju nikako ne bi mogla da bude potpuna bez da odete i do čuvenog spomenika na Kosmaju. Ovaj impozantni i veličanstveni spomenik postao je pravi simbol Kosmaja, a verujte nam da ga ni slika ne može sasvim verno dočarati. Uživo se zaista primeti impresivna veličina spomenika i njegov specifični dizajn. Do spomenika će vam trebati nešto manje od 10 minuta hoda, a uspon je teži nego ka vidikovcu, ali nije ništa nesvladivo i sve vreme ćete hodati lepo uređenom stazom, okruženi gustom i predivnom šumom.

Spomenik se ponosi svojim neobičnim krakovima koji će vam se prvi ukazati među gustim krošnjama drveća. Ovaj spomenik nosi poseban značaj i krije mistično značenje. Svaki od stubova predstavlja varnicu koja pruža otpor, dok mermerni krug predstavlja večni plamen. Najpoznatiji spomenik na Kosmaju je podignut u čast Kosmajskom odredu. Zapravo, da budemo sasvim precizni, spomenik je podignut u čast partizanskom odredu, ali je daleko poznatiji kao Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda. Nalazi se na Malom visu i izgrađen je 1971.godine. Pet betonskih krakova poseduje visinu od 30 metara, tako da ćete se ispod ovog veličanstvenog spomenika osetiti izuzetno sitno i malo.

Ulaz u manastir Tresije

Planina poseduje dva srednjovekovna srpska manastira, sakrivena u šumskim predelima. Tokom vaše posete Kosmaju obavezno morate videti i prelepi manastir Tresije koji je prvi od njih. Nalazi se nedalko od spomenika, ali bi vam preporučili da do manastira idite svojim kolima koja možete ostaviti na parkingu koji se nalazi odmah ispred ovog važnog manastira. Odmah po ulasku u Tresije pred vama će se ukazati apsolutno zadivljujuć i jedinstven prizor. Dvorište manastira krasi predivan vrt koji je ispunjen lepo uređenim raznobojnim ružama, zelenim proplankom i malom crkvom koja je izrađena od najkvalitetnijeg kamena. Ispred crkve se nalazi nekoliko klupica i stolova, a unutrašnjost crkve oslikana je autentičnim, raznobojnim freskama. Manastir je osnovan 1309.godine, tako da je reč o mestu koje je pravi dragulj srpske kulturne baštine.

Manastir Tresije

Još jedna znamenitost koja se nalazi u dvorištu manastira, okružena šarenim igustim ružama, jeste kamena česma koja je posvećena despotu Stefanu Lazareviću. Za ovaj istaknuti i značajni manastir se vezuje jedno zanimljivo i pomalo neobično predanje vezano za majku despota Stefana. Prema legendi carica je posetila manastir i zadrhtala je od lepote kada je spoznala koliko je zadužbina njenog sina prelepa.

Kosmaj u doba despota Stefana je postao pravi versi centar despotovine, a manastir Tresije je najbolji i najlepši pokazatelj toga. Crkva manstira je jedna od manjih manastirskih crkava, ali je uređena izuzetno lepo. U njoj ćete pronaći zidove oslikane upečatljivim, raznobojnim freskama jarkih boja. Umetnost unutar crkve će vas sigurno ostaviti sasvim bez daha, kao i predivno uređeno dvorište koje okružuje crkvu i konak sa svih strana. Najlepši manastiri u Srbiji su sveta mesta koja čuvaju našu kulturu i istoriju, a manastir Tresije, svakako je, jedan od njih.

Više o Kosmaju čitajte na portalu Bookaweb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.