Tajland: Put do "ruže severa" 1

Tek izašli iz čamca u mokroj odeći, sa slepljenom kosom od vlage i obućom koja škripi izbacujući vlažne klobuke, ulazimo u mirišljavi, superluksuzni autobus.

„Drumski hotel sa pet zvezdica“ kliznu novom asfaltnom trakom. Lokalni vodič pozdravlja nas dobrodošlicom i saopštava da je reka Mekong prirodna granica između tri države, a da smo dolazeći iz Laosa, upravo stupili na teritoriju Tajlanda, zapravo krajnji sever zemlje.

Ova, isključivo planinska oblast prekrivena džunglom, godinama je bila zanemarena. Dugo izolovana od plodnog i naprednog juga, odnosno Bangkoka, tretirana je kao neinteresantna severna provincija do koje se moglo stići isključivo rečnim putem ili na slonovskim leđima utabanim stazama kroz džunglu… Putovanja u to vreme trajala su nedeljama, pa čak i mesecima – sve do dvadesetih godina ovog veka (no, o tome ćemo kasnije kada zaronimo u srce severa).

Danas se avionom za nepun sat može stići do grada u koji upravo ulazimo.

A to je Čiang Rai ili ‘ruža severa’ – koja je bila prestonica Sijama kako se nekada nazivao Tajland.

Prednje staklo našeg autobusa na gornjoj ivici ima plavu senku što daje privid da je nebo uvek modro. I kad je oblačno, iluzija ostaje.

Jutro kada smo krenuli bilo je istinski plavo i bez oblaka (monsunska ćud).

Put krivuda između zelenih brda. Pojavljuju se sela sa negovanim dvorištima i kućama. Neke su raskošne kao vile, druge, skromnije, napravljene od smeđe tikovine i trske. Imaju prostrani trem sa rezbarenim ogradama koje predstavljaju dobrostojeće vlasnike. Kao da mi čita misli, Soni, naš tajlandski vodič, sa svojim tako netajlandskim imenom, kaže:

„U našoj zemlji nema gladnih. Na jugu posebno, a sada, ni ovde, na severu. Svi živimo pristojno. Naši ljudi prvenstveno se bave poljoprivredom, uz to i raznim zanatima. Sever Tajlanda, za razliku od jugoistoka, nema ruda ni dragog kamenja ali, proizvodnja pojedinih kultura dostigla je vrhunac tako da uveliko izvozimo pirinač, drvo, ribu…“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.