U Istri postoji jedan od najromantičnijih gradića koji je obožavao čak i Kazanova 1Foto: Shutterstock/Zdenek Matyas Photography

Vrsar je jedan od najromantičnijih istarskih gradića. Kamene uličice i prekrasni vidikovci s kojih se pruža pogled na more njegov su zaštitni znak, ali Vrsar je i nešto više od toga – istarski grad ljubavi.

Ploveći našim lepim plavim Jadranom, najpoznatiji svetski zavodnik Đakomo Kazanova stigao je u Vrsar 1743, piše portal magazin.hrt.hr.

Sigurno se zaljubio u prizore koje je ugledao, a o bi mu zamerio?

Vrsarski arhipelag sa svojih 18 ostvrva i ostrvaca ostavlja bez daha, posebno u suton.

Bio je velik zaljubljenik u more, u sve što ono što je lepo u životu, u lagodan način života, ali jedno je voleo više no bilo što drugo – žene.

Svake godine, u leto, on se vraćao u romantični Vrsar.

Uske uličice staroga grada, opet postaju kulisa ljubavi na Kazanovin način.

Preko puta se nalazi Venecija, najlepši grad na svetu iz koje ga je put doveo u istarski biser.

Veliki ljubavnik, najveći kojega je svet imao, ni u Vrsaru nije mirovao kad je o ljubavnim avanturama reč. Otkad je kročio u grad, u doba Vrsarske grofije, kaže priča, počeli su i zdravstveni problemi.

Jedini koji je trljao ruke, bio je lekar. Ali to nije sprečilo velikog pustolova, da nastavi svoj pohod na lepe Vrsaranke. Jer, govorio je Kazanova: „Ja smatram svoj dan izgubljenim ako mi se barem jedna žena toga dana ne osmehne.“

Intimna strana Kazanovinog Vrsara malo je kome poznata, kao i činjenica da je boravio u ovom dragulju istarske obale.

I ne, priča o Kazanovi i Vrsaru nije nikakva izmišljotina, a danas je dobra turistička tura.

„Izvukli smo istorijske činjenice i sve ono što je prezetirano na turi nije fikcija, već je scenarij napisan u skladu s memoarima“, ističe direktorka TZ Vrsar Klara Trošt Lesić.

Kad spojite Vrsar, lepe žene, Kazanovu, more, vidikovac i boje u suton – to je pravi recept, a za što drugo nego za ljubav?!

Voleo je žene i mesta u kojima je bio

„Na svojim putovanjima i morem i kanalima Venecije, ali i po Francuskoj, gde god da je išao, on je ustavari voleo. Voleo je žene, ali voleo je i mesta i sve što je radio. On je uvek bio veliki mislilac i na kraju svog života, kad je ostao sam, prisećao svega što je napravio“, napisao je svoje memorare u kojima je opisao more i žene i Vrsar, kazao je glumac Đakomo Kazanova iz Istrainspirita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.