Recept nedelje: Posna sarma sa orasima 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Verujem da ćete se složiti sa mnom kada je budete napravili po ovom receptu. Pripremala sam je na više načina, ali se ovaj do sada pokazao kao najukusniji. Pa, da krenemo…

Posna sarma, sastojci:Recept nedelje: Posna sarma sa orasima 2

  • 15 kašičica pirinča
  • 15 kašičica sojinih ljuspica
  • 3 pune kašike mlevenih oraha
  • 1 mala glavica crnog luka
  • komad praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 1 mala šargarepa
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica kurkume
  • po ukusu: so, biber, korijander, lovorov list
  • 3-4 kašike ulja
  • 2 kašike tamari ili soja sosa
  • 15 listova kiselog kupusa

Posna sarma, priprema: Sojine ljuspice preliti vodom i ostaviti da odstoje.

Pirinač oprati i sipati malo vode. Praziluk i crni luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju.

Kada je luk skoro gotov, dodati rendanu šargarepu, a potom alevu papriku i kurkumu. Propržiti vrlo kratko, paziti da paprika ne zagori. Dodati beli luk, prinač, oceđene sojine ljuspice, začine i ostaviti na nižoj temperaturi da se krčka dok se ne upije voda iz pirinča.

Na list kupusa staviti dve kašičice fila i uviti sarmu. Kuvati okvirno sat i po, tačnije dok se kupus ne omekša. Ukoliko kuvate u ekspres loncu, dovoljno je 30-tak minuta od momenta vrenja.

Ukoliko ne koristite sojine ljuspice, možete ih zameniti mlevenim orasima. Umesto jedne kašičice sojinih ljuspica, stavite 1 kašiku mlevenih oraha.

Tamari nije obavezan, ako ga nemate, izostavite ga. Količine začina prilagodite ukusu. Volim da dodam i mleveni kim, ali naravno, nije obavezno.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

close
Recept nedelje: Posna sarma sa orasima 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.