Recept nedelje: Sok od grožđa 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

U pitanju je sok, a ne vino. Vino još uvek nisam počela da pravim. Mada, mastu (širu) volim više nego vino.

Nisam je odavno pila. Bilo je to jako davno. Pradeda je pravio vino, a pre vina nastaje masta (šira). Moj sok nije ni sličan pradedinom, ali me je u mislima vratio u detinjstvo i pradedinu kuću.

Za sok od grožđa možete koristiti bilo koju vrstu grožđa ili kombinovati više vrsta. Od vrsta grožđa, zavisi boja soka. Sada sam koristila samo jednu sortu crnog grožđa. Sok od grožđa je vrlo jednostavan za pripremu. Potrebni su vam samo grožđe i najobičnija voda. Odnos je 1:1, okvirno – 1 kg grožđa i 1 l vode. Malo strpljena i to je sve. Ukusan sok od grožđa je spreman za upotrebu.

Sastojci:

1 kg grožđa

1 l vode

Sok od grožđa, priprema:

Recept nedelje: Sok od grožđa 2

Izgnječite zrna grožđa rukama ili u nekom food procesoru. Prelijte vodom, izmešajte i ostavite da odstoji oko pola sata. Procedite groz cediljku, ohladite sok i poslužite. Ukoliko sok treba da vam stoji koji dan, prokuvajte ga kratko, jedan „ključ“. Grožđe je po meni dovoljno ukusno, pa ne dodajem šećer. Ukoliko volite jače ukuse, u sok možete dodati sok od limuna i šećer. 

Ako se odlučite da grožđe sameljete u procesoru za hranu (čoper, multipraktik, štapni mikser…) delimično će se samleti i koštice, pa sok može imati opor ukus.

Ukoliko ne želite da dobijete takav ukus, grožđe izgnječite rukama ili gnječilicom za krompir. Ovako pripremljen sok nisam ostavljala za zimu. A ako ipak želite da ga čuvate duže vreme, savetujem da ga pasterizujte. Ako volite da eksperimentišete, preporučujem kombinaciju grožđa i aronije.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari