Recept: Šnenokle – slatkiš koji su novotarije bacile u zaborav 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Šnenokle su slatkiš koji se priprema od namirnica koje svako ima u kući. Preukusne su i koštaju ništa para. Inače su austrijska izmišljotina, pa nije ni čudo što ih je moja prababa sa severa donela u Niš.

Super mi je to što na današnje vreme možeš da napraviš slatkiš od grilovane rabarbare umočene u feromone dinosaurusa, ali mi nikako nije super što većina diže ruke od predivnih poslastica na kojima smo odrasli.

Kada god smo se okupljali kod tetke na porodičnom ručku a da nije bilo slatkiša, tata i teča su nam pravili šnenokle.

Recept: Šnenokle – slatkiš koji su novotarije bacile u zaborav 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Ređali su ih u vatrostalnu činiju, a preko posipali rendanim limunom i narandžom. Kada svi sipamo svoje porcije, tata primakne sebi činiju i otrsi sve iz nje.

Pravila sam ih u ponoć sinoć. Prijele mi se.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1l mleka
  • 4 kašike šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 pune kašike brašna

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa belanac umutite u čvrst sneg. Nikada neću da zaboravim kako mi je nana Daca objasnila šta to znači “čvrst sneg”. Kaže ona meni ovako: “To ti je, sine, kad umutiš, pa izvrneš činiju iznad glave, a ono se ne pomeri!”

I još jedan hint. Činija u kojoj mutite, kao i žice od miksera, moraju da budu potpuno suve.

Recept: Šnenokle – slatkiš koji su novotarije bacile u zaborav 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Oko 900ml mleka zagrejte do tačke ključanja, smanjite temperaturu, i lagano kašikom spuštajte knedle od belanaca. Predlažem da koristite tiganj za sotiranje, biće lakše da ih okrećete.Vadite knedle rešetkastom kašikom i slažite u činiju. Ja sam slagala u male činije.

Žumanac umutite sa šećerom, običnim i vanilinim, pa dodajte preostalih 100ml mleka i brašno. Sve dobro umutite mikserom. Neprekidno mešajući, dodajte smesu u mleko u kome su se kuvala belanca.

Malo pojačajte temperaturu, i ne prekidajte s mešanjem dok ne dobijete gust krem. Prelijte preko knedli od belanaca. Šnenokle se jedu i tople i hladne, ko kako voli. Pospite ih rendanom korom narandže, cimetom, kakaom po želji.

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Recept: Šnenokle – slatkiš koji su novotarije bacile u zaborav”

  1. Nemojte da se zajebavate sa ovako malom količinom. To pojede jedna krupnija osoba. Znači 2 l mleka, 12 jaja, 6 kašika šećera, 6 kesica vanilin šećera ( belanca obavezno umutiti sa 3 kesice vanilin šećera ) 3 kašike pšeničnog griza. Nikakva kora od pomorandže, i ceo postupak je kao gore. Mnogo su bolje hladne šne nokle.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.