Recept nedelje: Čokoladni kolač s maslinovim uljem 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Do skoro nisam mogla da smislim ni masline ni maslinovo ulje. Masline sam prihvatila pre nekoliko godina i sada ih bukvalno obožavam. Sa uljem je sasvim druga priča – ne prihvatam ga u svakoj kombinaciji.

Kada ga koristim, trudim se da jelo, bilo da je slatko ili slano, dobro začinim. Kafa, cimet i burbon vanila, pored orašastih plodova, ovom kolaču daju specifičnu aromu. Naravno, i čokolada imam svoju notu. Od orašastih plodova koristila sam: orahe, lešnike i bademe. A vi možete koristiti one koje volite.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 75 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 70 ml maslinovog ulja
  • 75 g krupnije mlevenih orašastih plodova
  • 40 g brašna
  • 1 kašičica kakaoa
  • 1 kašičica kafe
  • 1/3 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice usitnjene burbon vanile

Završnica:

  • 1 kesica vanilin šećera
  • po potrebi seckani orašasti plodovi

Priprema:

Recept nedelje: Čokoladni kolač s maslinovim uljem 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Odvojite belanca od žumanaca.

Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šćer i mutite dok smesa ne postane sjajna i glatka.

Potom dodajte žumanca, jedno pojedno.

Istopite čokoladu sa uljem na niskoj temperaturi, prohladite mešanjem i dodajte sve suve sastojke.

Sjedinite sve sastojke i dodajte smesu u umućena uz lagano mešanje.

Modlu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje, izlijte kolač, pospite ga vanilin šećerom i orašastim plodovima.

Pecite ga u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 20 minuta i 10 minuta na 170.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari