Recept nedelje: Macarons 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Macaronsi su francuski specijalitet – poslastica. Sama izrada nije toliko komplikovana koliko se priča.

Čak mogu da kažem da su vrlo jednostavni za izradu, a još ako se peku u silikonskoj modli, onda nema bojazni da neće uspeti.
Pekla sam ih na papiru za pečenje i oblikovala rukom, tačnije, prstom (smesu nisam sipala u odgovarajuću kesu, tako su prsti morali biti glavni alat za oblikovanje).

Ono što može biti problem (mada ne mora) jeste bademovo brašno.

Koristila sam bademe u listićima. Prvo sam ih malo prosušila na ringli, izmrvila prstima, pa onda samlela štapnim mikserom uz dodatak šećera u prahu i malo mlevenog keksa (nisam imala dovoljno badema).

Recept nedelje: Macarons 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Potom sam smesu prosejala i sipala u bušnu kesicu kako bih izmerila sve sastojke (naravno, prosula sam deo smese zbog bušne kese ;)).

Odlučila sam da napravim fil sa ukusom kapućina. Izvadila kesicu iz ormara, otvorila je i slučajno srušila sa radne površine.

Znači, opet prosipanje.

Htela sam da kažem da je sve krenulo nekako naopako.

Obično se takve stvari dešavaju kada radite ono što ne volite ili vas ne zanima…

Čitala sam razne „elaborate“ na temu belanaca – jaja treba izvaditi iz frižidera minimum 24h ranije, pa onda, belanca treba odvojiti od žumanaca isto toliko ranije, itd.

 Nisam ispoštovala ovo pravilo.

Jaje sam izvadila iz frižidera možda desetak minuta pre nego što sam odvojila belance od žumanceta.

(Žumance sam odmah umutila sa kašikom šećera kako se ne bi uhvatila korica, a posudu u kojoj je bilo belance, upakovala sam u kesu).

Potom sam se bavila mlevenjem badema i skuvala fil (jedno žumance, 1 kašika šećera, 1 kašičica gustina, 1 rebro čokolade, malo mleka, a u ohlađen sam dodala kapućino i šlag u prahu).

Znači belance je na sobnoj temperaturi bilo oko 1 vremena (naravno, ako su temperature više, dovoljno je manje vremena da belance postigne „sobnu“ temperaturu).

Pa da krenemo sa sastojcima za macarons-e.

Odlučila sam se za najmanju moguću meru.

Inače, ima raznih recepata za pripremu macarons-a. Ja sam odabrala najjednostavniji.

Recept nedelje: Macarons 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Neophodni sastojci (za 10 macarons-a):

  • 1 belance (tačnije 35 g);
  • 25 g kristal šećera (možete kombinovati sa vanilin šećerom);
  • 45 g bademovog brašna (u mom slučaju je u ovu količinu ušlo i 10 g mlevenog keksa);
  • 60 g šećera u prahu;
  • jestive boje po potrebi (u prahu ili u gelu).

Priprema:

Belance mutiti, pa kada zapeni postepeno dodavati kristal šećer i miksati na najmanjoj brzini. Možete mutiti mikserom ili mutilicom. Ja sam koristila mutilicu s obzirom da je u pitanju vrlo mala količina.

Stučnjaci kažu da je važno da se smesa ne premuti (mada sam negde čitala da to i nije toliko bitno).

Belance  i šećer sam blago umutila.

Smesa se slivala sa mutilice lagano, u neprekidnom mlazu.

U belance treba dodati boju i umutiti je.

Sada treba dodati bademovo brašno koje ste prethodno sjednili sa šećerom u prahu i prosejali (ukupno 100 g ili koji gram više).

Sve lepo sjediti špatulom. Mešati polako.

Mešanje je od presudnog značaja (tako kažu stručnjaci).

Ako ste nedovoljno izmešali smesu ili ste je premešali, nećete dobiti prave macaronse (šta god to značilo).

Idealno izmešana smesa curi u neprekidnom mlazu sa špatule i ne ostavlja trag kada dođe u dodir sa preostalom smesom – sjedinjuje se sa njom.

Sada sledi oblikovanje. Treba koristiti poslastičarsku kesu sa ravnim nastavkom prečnika oko 1 cm.

Istiskujte „puslice“ na papir sa razmakom od 2-3 cm.

Potrudite se da sve „puslice“ budu iste veliučine ili prethodno nacrtajte krugove.

Udarite plehom nekoliko puta u radnu površinu kako bi iz macaronsa izašao vazduh.

Potom sledi faza sušenja macarons-a na vazduhu.

Treba ih sušiti oko sat vremena.

A da li suvi, proverićete dodirom.

Ako se macaronsi ne lepe za prst, možete ih peći (na njima ostaje udubljenje od prsta).

Pecite ih u zagrejanoj rerni 13-15 minuta na 130-140 stepeni (u zavisnosti od jačine vaše rerne).

Tokom pečenja, otvarajte rernu nekoliko puta kako bi vlaga izašla napolje i kako biste proverili da li su macarons-i pečeni.

A da li su pečeni, proverićete ponovo dodirom – ako se prilikom dodira unutrašnjost ne mrda, oni su gotovi.

U suprotnom ih treba peći još koji minut.

Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a  onda ih skinite sa papira (budite pažljivi ako se malo zalepe za papir).

I to je sve.

Macaronsi su sada spremni za filovanje.

Možete ih spajati ganaš kremama u koje ćete dodati ukuse po želji.

Kada je reč o izboru fila, slobodno pustite mašti na volju.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.