Recept nedelje: Voće u želeu 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Voće u želeu – brza, jednostavna, dekorativna i osvežavajuća poslastica za tople letnje dane.

Što se tiče izbora voća, na vama je da odlučite.

Možete kombinovati više vrsta ili izabrati samo jednu.

Voće u želeu, sastojci:

  • 2 kesice želatina ( želatin providni)
  • 6 dl vode
  • 1 kg nektarina
  • 6 kašika kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
Recept nedelje: Voće u želeu 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Voće u želeu, priprema:

U posudu sipajte želatin i prelijte ga sa nekoliko kašika vode (prema uputstvu sa pakovanja).

6 dl vode sipajte u veću šerpu, dodajte šećer i stavite za provri.

Dok se voda greje, nektarine očistite od koštica i isecite na komade željene veličine.

Kada voda provri, stavite nektarine i kratko ih prokuvajte (dovoljno je da vri 1-2 minuta).

Ocedite tečnost i izmerite 6 dl (može biti više ili manje tečnosti u zavisnosti od nektarina i dužine kuvanja, po potrebi dodajte vodu).

Prohladite je kratko.

Tečnost sipajte postepeno preko želatina i mešajte kako bi se želatin otopio.

Umešajte vanilin šećer.

Nektarine poređajte u činijice ili veću činiju (činiju je prethodno potrebno da obložite folijom kako biste lakše mogli da izvadite žele kada se stegne osim ako koristite silikonsku posudu).

Prelijte tečnošću.

Ohladite u frižideru.

Kada se želatin stegne, poslastica je spremna za služenje.

Prilikom služenja žele možete dekorisati šlagom, svežim voćem, kokosom…

Napomene:

Ukoliko koristite i/ili grožđe, nemojte ga kuvati, samo ga poređajte u činiju.

Isto se odnosi i na bobičasto voće.

Ako se odlučite za biljni želatin, agar-agar, pripremite ga prema uputstvu sa pakovanja (prokuvajte ga).

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.