Septembarske kiše "probudile" pečurku koju je obožavao rimski imperator Klaudije 1Foto: J. B. K.

Red kiše, pa red sunca ovog septembra “probudio” je pečurke koje mogu biti prava poslastica na stolu.

Kada proviri iz zemlje izgleda kao veliko, jarko žuto žumance, pa je verovatno da je zbog toga zovu jajara ili jajčara i to je samo jedno od brojnih imena koje nosi.

Poznata je i kao carska pečurka, kneginja, rujnica, rudnjača, kajmačara, kajsijača, a i latinski naziv Amanita Caesarea je kraljevski.

Ime vrste caesarea dolazi od toga što je bila cenjena gljiva na stolu careva i visokih zvaničnika Rimskog carstva, a kod nas je jajčara jer podseća na jaje, kajmakčara jer se u pojedinim delovima Srbije sprema na kajmaku.

Cenjena je zbog izvanrednog ukusa i gastro znalci kažu da je malo koja pečurka ovako mesnata i punog ukusa.

Septembarske kiše "probudile" pečurku koju je obožavao rimski imperator Klaudije 2
Foto: J. B. K.

Italijani od nje u sirovom stanju prave salatu, a u Srbiji se najčešće prži ili priprema kao gulaš.

U krajevima poznatim po proizvodnji kajmaka jajčara se prži na kajmaku, onom starom, prevrelom, a u kuvarima se mogu naći recepti i za pohovanu, sušenu, mariniranu.

Kada su začini u pitanju, jajčara se dobro slaže biberom, belim lukom, peršunom, lovorovim listom, majčinom dušicom, ruzmarinom, a na osnovu ličnog iskustva dovoljno je i samo je posoliti.

Isečena na komade srednje veličine ili malo većeg zalogaja, jajčarese dodaju izdinstanom crnom luku.

Začine koristite po volji i ukusu, a izdinstane prečurke zalijte pavlakom za kuvanje i posle par minuta, jajčare su spremne za serviranje. Može prilog, ali nije obavezan.

Zbog izvanrednog ukusa, kao i blagotvornog delovanja na ljudski organizam – sadrži proteine, koji su važan izvor energije, minerale i vitamine B, PP i D, koji su telu dosta potrebni, ova se gljiva vekovima koristi u kulinarstvu.

Tako je na primer rimski imperator Klaudije obožavao carske gljive, ali su mu one, nažalost, došle glave.

Prema priči, Klaudijeva žena Agripina poslužila ga je carskim gljivama i otrovala ga jer su one bile „začinjene“ otrovom.

Preporuka za kraj: ukoliko ne spadate u iskusne sakupljače gljiva, branje carske pečurke prepustite onima koji to znaju jer postoji velika mogućnost da je pomešate sa jako sličnom, ali otrovnom crvenom pupavkom.

Jer znate kako se kaže: sve su gljive jestive, neke jednom, a neke više puta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari