Šumadijski čaj 1Foto: G.G:.

Materijal za pripremu: 4 ravne supene kašike šećera, 250 ml meke rakije, najbolje do 13-14 gradi, 100 ml vode.

U metalnu šerpu manih dimenzija ( za ovu količinu dovoljna je litarska) stavite šećer da se karamelizuje, na srednoj temperaturi,da ne potamni mnogo, ali da se otopi.

Nakon toga skinite sa ringle pa dodajte odmah rakiju i vodu, koje ste prethodno pomešali. Vratite na ringlu da mešavina rakije i vode prokuva i da se šećer potpuno rastopi.

Šumadijski čaj je retko zanimljivog ukusa, pije se isključivo sa prijateljima, jer „razvezuje jezik“. Služi se vruć, u posebnim staklenim čašama sa drškom, napravljenim obično od debljeg stakla ili onim sa metalnim držačem.

Ume da ugreje u najhladnijim danima i dušu i telo, ali se ne preporučuje udisanje pare iz čaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.