Vege recept: Čoko-oranž keks 1Foto: Naual A. Hansen

Ukus čokolade i pomorandže koji vas vraća u detinjstvo. Evo kao da napravite jedan o omiljenih kekića.

Sastojci za biskvit:

  • 1,2 dcl kukuruznog brašna;
  • 1 dcl pšeničnog brašna;
  • 1 dcl šećera;
  • 1/2 kaf.kaš. praška za pecivo;
  • sup.kaš. pudinga od vanile u prahu;
  • 2 dcl mineralne kisele vode.

Sastojci za žele:

  • kora jedne narandže;
  • 3,5 dcl sveže ceđenog soka od pomorandže;
  • 0,4 dcl agava sirupa (ili drugog zaslađivača po ličnom izboru);
  • 1 kaf.kaš. agar praha.

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 120 gr tamne čokolade;
  • 2 sup.kaš. kokosovog ulja sa neutralnom aromom.

Uputstvo za pripremu biskvita:

Uključite rernu na 190 stepeni Celzijusa.

Sve suve sastojke spojite u činiju i dobro promešajte žicom za mućenje.

Dodajte kiselu vodu i još jednom dobro promešajte. Podmažite 2-3 pleha za mafine sa malo ulja i sipajte po malo smese u svako mesto za mafine.

Pecite biskvite na 190 stepeni 12-13 min. Ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih vrhom noža polako odvojite od pleha za mafine i izvadite ih.

Uputstvo za žele od narandže i čokoladnu glazuru:

U jačem blenderu izmiksirajte 1 dcl soka od pomorandže, pomorandžinu koru i agava sirup (ili neki drugi zaslađivač po ličnom izboru).

Smesu stavite u šerpu sa ostatkom soka od pomorandže i agar praha i dovedite do ključanja uz neprestano mešanje pa ostavite da se krčka 1 min. Sklonite sa toplote i sipajte na ravnu tacnu (prekrivenu plaktičnom folijom).

Tečnost treba da formira tanak žele sloj debljine između 3-4 mm. Ostavite da se potpuno ohladi.

Čašom malog prečnika (ili komada okruglog metala ili plastike) isecite okrugle oblike (manje od biskvita u prečniku).

Spojite i zajedno istopite čokoladu i ulje na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj rerni.

Kombinovanje:

Preko svakog biskvita stavite komad želea od pomorandže, premažite otopljenom čokoladom i dva puta unakrsno pritisnite viljuškom preko čokoladne glazure. Keks držite zatvoren u staklenoj posudi ili u kutiji do 4 dana.

Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”

Možete me pratiti na:

Instagram: https://www.instagram.com/naual.hansen/
Vebsajt: https://naualhansen.com/jaffa-cakes/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari