Vreme je za trešnje, te slasne plodove zdravlja 1M.Pudar/Danas

Ako niste na svom drvetu u voćnjaku ubrali i odmah pojeli trešnje, onako neoprane od nestrpljenja pre nego što su stigle u činiju i na sto, onda ste propustili najslađi deo priče o ovom slasnom voću.

A ako branje nižih grana poverite deci, malo šta će u njihovim korpama stići do stola, većinu će u slast pojesti na licu mesta a koštice pljuckati ispod krošnje.

E, takve su trešnje.

Sezona je počela, rane sorte su stigle na konzumaciju a sustiže ih i drugi rod, pa je red podsetiti se šta sve sa njima može.

Većina će reći greh je bilo šta sa trešnjom raditi do jela. Tačno ali ipak, od trešnje se prave po starim recepturama slatko, sokovi, likeri, džem.

Pravi se i onaj žuti kolač sa jogurt testom, prave se kompoti da se i zimi sladimo ovim divnim plodovima.

Trešnje su lepe za dekoraciju, a naše bake pravila su od njih slatko.

Slatko od trešanja

Za slatko od trešanja potrebno je: 1 kilogram očišćenih trešanja, 1,3 kilogram šećera, 1 limun, 1 vanila, 2 čaše vode.

Slatko od trešanja može se spremati od belih ili crvenih trešanja. Plodovi koje birate za slatko moraju biti zdravi, jedri i krupni.

Trešnje se operu, očiste od peteljki od lišća, peteljki, i koštica. Ostave se da se ocede u cediljci.

U šerpu sipati šećer, potom vodu i kuvati na jakoj temperaturi gust sirup. Kad je sirup gotov, spustiti u njega trešnje.

Kuvati bez mešanja, samo se prodrma posuda a pred kraj dodati vanilu i sok od limuna. Temperatura grejne ploče ne treba da bude intenzivna.

Slatko je gotovo kada je sirup gust, onda kada iz kašičice kaplju guste kapi na tanjir. Tada se skine pena i šerpa pokrije vlažnom krpom, kako bi se slatko postepeno hladilo.

Ostaviti da se sve dobro ohladi i zgusne, oko 12 sati.

Pripremiti sterilisane, čiste, suve teglice i sipati slatko u njih. Prekriti celofanom i poklopcem pa ostaviti na prohladno mesto.

Ko izdrži i ne pojede ranije, imaće slast za zimske dane !

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari