Redovna konzumacija maslinovog ulja može da smanji rizik od smrti kao posledice demencije 1Foto: Sebastian Duda / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Velika nova studija, predstavljena na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu u Bostonu, pokazala je da su učesnici koji su jeli više od pola kašike maslinovog ulja dnevno smanjili rizik od umiranja od demencije za 28 odsto u poređenju sa onima koji nikada ili retko konzumirao maslinovo ulje.

Analiza je takođe pokazala da je zamena samo jedne kašičice margarina i majoneza istom količinom maslinovog ulja dnevno povezana sa 8 do 14 odsto manjim rizikom od umiranja od demencije.

„Naša studija pojačava smernice za ishranu preporučene za biljna ulja kao što je maslinovo ulje i sugeriše da ove preporuke ne samo da podržavaju zdravlje srca, već i potencijalno zdravlje mozga“, rekla je autorka studije En-Džuli Tesije, postdoktorski saradnik na Harvardu T.H. Chan škola javnog zdravlja.

„Odlučivanje za maslinovo ulje, prirodni proizvod, umesto masti kao što su margarin i komercijalni majonez, siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije“, dodaje Tesije.

Maslinovo ulje može biti od koristi za zdravlje bez obzira na ukupan kvalitet ishrane

Rezultati istraživanja zasnovani su na podacima o više od 90.000 Amerikanaca prosečne starosti od 56 godina. dr Tesije i njen tim pregledali su upitnike o ishrani na koje su učesnici odgovorili i podatke o smrti prikupljene tokom tri decenije. Za to vreme od demencije je umrlo 4.749 ispitanika.

Istraživači su primetili da je veći unos maslinovog ulja povezan sa umereno manjim rizikom od demencije, bez obzira na kvalitet ishrane osobe, pa su čak i oni koji su jeli manje zdravo u celini imali koristi od maslinovog ulja.

„Ova dugoročna studija pokazuje da konzumiranje relativno malih količina maslinovog ulja ima koristi za kognitivno zdravlje“, kaže dr Peni M. Kris-Eterton, profesorka ishrane na Državnom univerzitetu Pensilvanije.

„Istraživanja sugerišu da u maslinovom ulju postoje supstance koje na neki način utiču na kognitivno zdravlje, a ove supstance nisu prisutne u margarinu ili majonezu“, dodaje.

Prednosti maslinovog ulja za srce mogu se proširiti i na mozak

Kako ističe dr Eterton, prethodna istraživanja su pokazala da je zamena maslinovog ulja za margarin, puter, majonez ili mlečnu mast dovela do manjeg rizika od srčanih oboljenja. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nazivaju maslinovo ulje „zdravim za srce“ i kažu da može poboljšati nivo holesterola.

„Prednosti maslinovog ulja za kardiovaskularno zdravlje mogu pružiti indirektnu korist kognitivnom zdravlju poboljšanjem protoka krvi u mozgu“, ističe Tesije.

Ona je dodala da neka antioksidativna jedinjenja u maslinovom ulju mogu da pređu krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan efekat na mozak.

Nacionalni institut za starenje istakao je istraživanje koje sugeriše da je mediteranska ishrana, koja uključuje maslinovo ulje zajedno sa ribom, pasuljem, voćem, povrćem i celim žitaricama, povezana sa manje znakova Alchajmerove bolesti.

Iako mnoge studije podržavaju zdravstvene prednosti maslinovog ulja, Eterton upozorava da nedavna istraživanja dovode u sumnju njegove pozitivne efekte. Članak objavljen 18. jula u Nev England Journal of Medicine koji je uključivao 600 kognitivno netaknutih učesnika, ali koji su imali porodičnu istoriju demencije, zaključio je da promene u kognitivnim sposobnostima i rezultatima MRI mozga nakon tri godine nisu značajno različite između onih koji su sledili dijetu MIND i oni koji su pratili kontrolnu dijetu sa blagim ograničenjem kalorija.

„Međutim, sveukupno, dokazi sugerišu da maslinovo ulje ima neke prednosti“, kaže Eterton.

Studija je opservaciona i ne dokazuje da je maslinovo ulje uzrok smanjenog rizika od fatalne demencije, naglašavaju autori. Oni bi želeli da sprovedu dodatna istraživanja, kao što su randomizovana kontrolisana ispitivanja, kako bi potvrdili efekte i odredili optimalnu količinu maslinovog ulja koju treba konzumirati kako bi iskoristili ove prednosti, prenosi centarzdravlja.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari