Redovna konzumacija ove ribe zaštitiće vaše srce i mozak od propadanja 1Oslić: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline kojima ova vrsta ribe obiluje smanjuju rizik od aritmije, koja može dovesti do iznenadne smrti, ali to nije sve,

Oslić je širom sveta izuzetno popularna vrsta morske ribe, koju karakteriše pun ukus belog, mekanog mesa od koga se prilično jednostavno odvajaju kosti. Još ako dodamo tome izvanredne zdravstvene prednosti i dostupnost tokom cele godine, jasno je zašto bi oslić trebalo što češće da bude na našoj trpezi.

Postoji nekoliko razloga koji ovu ribu čine dobrim izborom, a ovo su neki:

Malo kalorija

Prema nutritivnim vrednostima, 100 grama oslića sadrži 90 kilokalorija (kcal). Za poređenje, ista količina svinjskog mesa sadrži 260 kcal.

Selen

Ova riba je dobar izvor selena, mikronutrijenta važnog za imuni sistem. Takođe ima antioksidativna, zaštitna i antiinflamatorna svojstva. Porcija oslića obezbeđuje skoro polovinu preporučene dnevne vrednosti selena.

Magnezijum

Oslić je bogat magnezijumom, koji igra glavnu ulogu u pravilnom funkcionisanju mišića i nerava.

Vitamin B12

Riba je odličan izvor vitamina B12, hranljive materije koja je ključna za ćelijski metabolizam i funkciju nerava. Dok većina drugih vrsta mesa to takođe može pružiti, oslić se pokazao kao dobra, niskokalorična alternativa.

Proteini

Porcija od 100 grama oslića obezbeđuje oko 18 grama proteina, što je oko 15 odsto preporučene dnevne vrednosti. Proteini su strukturne komponente ćelija, tkiva, enzima i organa našeg tela.

Omega-3 masne kiseline

Riba je poznata kao jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, poznatijih kao dobre masti. Iako ove kiseline možemo dobiti iz drugih izvora kao što su orasi, morski plodovi i riblje ulje su i dalje najbolji načini za dobijanje preporučenog unosa. Konzumiranje omega-3 masnih kiselina dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka, a takođe je ključno za snižavanje krvnog pritiska. Pored svega navedenog, ove dobre masti imaju antiinflamatorna svojstva i sprečavaju stvaranje plaka u arterijama. Oni takođe mogu poboljšati zdravlje mozga.

Da li oslić ima negativne strane?

Važno je napomenuti da iako je oslić uglavnom bezbedan za jelo, on sadrži nešto žive, metala koji može oštetiti pluća i bubrege ako se konzumira u velikim količinama. Ribe apsorbuju živu kada plivaju u vodi koja ima povećanu količinu ovog metala uglavnom zbog ljudskih aktivnosti kao što je sagorevanje otpada. Međutim, poznato je da oslić ima nizak nivo žive. Porcija od 100 grama sadrži samo između sedam i 38 miligrama. Iako se ova količina žive smatra bezbednom za većinu stanovništva, trudnice i starije osobe treba da traže savet od lekara i stručnjaka, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari