voće saloFoto: Shutterstock/leonori

Različiti su načini da se skine salo na stomaku, ali svi oni polaze od ishrane, pa tek onda mogu dalje da pređu u određenu fizičku aktivnost i promenu navika.

Salo na stomaku mogu skinuti i određene vrste voća zbog toga što imaju visok sadržaj vlakana, malo kalorija i kombinaciju sastojaka koje daju osećaj sitosti, a podstiču sagorevanje masti.

Nutricionistkinjga Lisa Ričards otkriva koje to tri vrste voća treba uključiti u ishranu sa ovim ciljem na umu, piše Index.hr.

Jagode

Jagode nisu samo ukusne, već su i odličan izbor za one koji žele da skinu salo sa stomaka.

Ovo voće je prepuno vlakana, vitamina i antioksidansa. Jagode nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući uticaj na mršavljenje.

Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u podsticanju osećaja sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i podržavajući napore u kontroli težine, prenosi She Finds.

Nutricionistkinjaa ističe da su jagode niskokalorični obrok koji može biti „prilično hidratantan, što može povećati sitost i sprečiti prejedanje. Jagode sadrže značajan izvor vitamina C, koji je koristan za podršku imuniteta. Sastoje se od jednostavnih ugljenih hidrata koje telo koristi kao brzi izvor goriva za energiju i mentalnu jasnoću“.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminima, što ih čini nutritivno bogatim dodatkom svakoj ishrani.

Ričards ističe da borovnice sadrže „vlakna i fitonutrijente koji deluju kao antioksidansi u telu. Antioksidansi deluju na smanjenje oštećenja slobodnih radikala od toksina koji dovode do upala i hroničnih bolesti, poput gojaznosti“.

Dodaje da su borovnice voće koje ima 2najviše antioksidansa“. Njihovi specifični antioksidansi su flavonoidi, biljni spojevi koji borovnicama daju zaštitu, a kada se konzumiraju, daju nam sličnu zaštitu i na ćelijskom nivou“.

Grožđe

Grožđe je bogato antioksidansima i doprinosi celokupnom zdravlju smanjujući upale i podržavajući metaboličku funkciju.

Visok sadržaj vode i vlakana pomaže u obuzdavanju od prežderavanja i održavanju dužeg osećaja sitosti, prenosi She Finds.

U grožđu se može uživati u svežoj i smrznutoj varijanti, a koji god odaberete, to je „izvrstan izvor hranjivih sastojaka i vode koji mogu podstaknuti napore u mršavljenju“, ističe nutricionistkinja.

Dodaje da „dnevni unos vlakana i prehrana bogata vlaknima mogu dovesti do gubitka težine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari