Sastojak koji dodavanjem u kafu smanjuje rizik od bolesti srca i upala 1Foto: Pixabay/FnBTV

Novo istraživanje sa Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mleka kafi moglo pomoći vašem telu da se bori protiv upale i doprineti boljem zdravlju uopšte.

Dodavanje mleka u kafu moglo bi da poboljša vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je puna polifenola koji mogu da spreče oštećenje ćelija i pomognu vam da živite duže, a mlečni proteini mogu da se vežu za antioksidante i pomognu telu da ih apsorbuje, piše N1 Zagreb pozivajući se na B92.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su dvostruko bolji u smanjenju oštećenja otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upala može oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih oboljenja.

„Pokazujemo da je – kako polifenol reaguje – njegov efekat na zapaljenje u imunim ćelijama pojačan. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao da ima i blagotvorno dejstvo na upale kod ljudi“, rekla je autorka studije, profesorka Marijana Nisen Lund.

„Pošto ljudi ne apsorbuju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu korist od povećanja antiinflamatornih efekata. Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa sa povrćem ili smutiju ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta“, objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.