Sedam simptoma koji ukazuju da našem organizmu fale proteini 1Foto: Shutterstock/Albina Gavrilovic

Nekoliko hranljivih materija je jednako važno kao protein. Naime, protein je ključna supstanca koja pomaže u očuvanju mišića, kože, enzima i hormona i igra veoma važnu ulogu u svim telesnim tkivima.

Većina namirnica sadrži malo proteina i kao rezultat toga pravi nedostatak proteina je izuzetno retkost. Međutim, neki ljudi i dalje mogu biti u opasnosti.

Nedostatak proteina dovodi do raznih zdravstvenih problema, dok nizak unos proteina takođe može biti zabrinjavajući jer uzrokuje suptilne promene u vašem telu tokom vremena, piše Healthline.

Zato je, objašnjava nutricionista Atli Arnarson, potrebno obratiti pažnju na svaki neobičan simptom jer bi on, između ostalog, mogao da bude i znak upozorenja da se radi o nedostatku proteina, piše IndexHR.

Najčešći simptomi koji ukazuju na nedostatak proteina su otečena koža, masna jetra, problemi sa kožom, kosom i noktima (posebno opadanje kose), gubitak mišićne mase, lomljive kosti, povećana podložnost infekcijama i drugim bolestima, neobjašnjivo povećanje apetita.

Svaki od ovih simptoma može biti povezan sa mnogim drugim stanjima, zbog čega ga pacijenti često ne primete odmah kao znak nedostatka proteina u organizmu, što otežava lečenje.

Kada je reč o uzrocima, nutricionista upozorava da postoji nekoliko mogućih uzroka nedostatka proteina u organizmu. Najčešće je to nedovoljan unos proteina iz ishrane, a posebno su ugroženi vegani i vegetarijanci.

Pored nepravilne ishrane, nedostatak proteina može izazvati i oboljenje jetre i bubrega, sindrom malapsorpcije, odnosno bolest kod koje je poremećena apsorpcija hranljivih materija u crevima, i rak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.