Ako upotrebimo maštu možemo osmisliti bezbroj kombinacija kao dodatak za krem, uvek možete napraviti nešto sa sopstvenim pečatom. Bilo da je u pitanju bobičasto voće, bademi, pistaći, pečeni lešnik, smokve, breskve, limun, neki aromatični liker, nutela, oreo ili plazma keks, slani karamel.

Šta nam je sve potrebno:

Za krem:

  • 6 jaja
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera
  • Vanila šipka ili kesica burbon vanile

Voće:

  • 500 g bobičastog voća (jagode, maline, borovnice, kupine)
  • 50 g šećera
  • 3-4 cveta lavande, 20 g suve, ili nekoliko kapi ekstrakta

Voće propasirajte ili usitnite, pomešajte sa šećerom i dodajte u krem. Jedan manji deo voća možete ostavite za dekoraciju.

Način pripreme:

Priprema tri vrste  krema:

Vanilu preseći uzduž, sastrugati semenke, zamena može da bude kesica burbon vanile. Uzeti tri posude:

I krem

Slatku pavlaku umutiti u šlag vodeći računa da  ne umutite previše, kako se ne bi stvorile grudvice, potom u frižider.

II krem

Umutiti  žumanca sa šećerom (100g)  i semenkama vanile, sve to radimo na pari, dok ne dobijete bledo žućkastu boju krema.

III krem

U trećoj posudi mutimo belanca sa malo soli i ostatkom šećera takođe na pari oko pet minuta. Bitno je termički obraditi jaja, naročito u letnjem periodu.

Sva tri krema pomešati zajedno, trebalo bi da budu hladni, izmešati ručno, dodati voće u našem slučaju (borovnice i lavanda), nastaviti sa mešanjem da što više vazduha uđe u smesu. Providnom folijom obložite kalup pravougaonog oblika, sipajte krem, zatvorite folijom i stavite u zamrzivač preko noći.

Pre posluživanja, semifredo treba ostaviti neko vreme u frižideru, potom izvadimo iz kalupa isečemo na kriške polusmrznuto, nakon toga poslužite, ukrašeno voćem koje smo ostavili za dekoraciju.

Uživajte!