sirFoto: Fabiano musial / Shutterstock.com

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, stoga je vrlo važno posvetiti posebnu pažnju zdravlju srca.

Ishrana igra veliku ulogu u prevenciji ovih bolesti, a mnogi stručnjaci smatraju da nije poželjno jesti sir ako nam je stalo do kardiovaskularnog zdravlja.

Uglavnom je tačno da neki sirevi nisu baš dobri za srce, ali ipak postoje i zdravije opcije.

„Neke namirnice, poput onih s visokim udelom zasićenih masti i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti“, rekao je kardiolog dr Čeng-Han Čen za „Parade“. Suprotno tome, biljna ishrana s visokim udelom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca.

Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrijum, kardiolog tvrdi da svejedno može biti deo isrhane koja je zdravaza srce. Ipak, naglašava: „Sir koji odaberete ne bi trebalo da ima previše zasićenih masti i natrijuma i trebalo bi da ga jedete u umerenim količinama“

On je otkrio jednu vrstu sira za koju tvrdi da nije toliko loša za srce.

„Mocarela je dobar izvor proteina i kalcijuma i sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju creva i imunitetu. Sveža mocarela ima manje zasićenih masti i natrijum od ostalih sireva“, kaže dr Čen, prenosi Klix.ba.

Mocarela od 28 grama sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcijuma, 138 miligrama natrijuma i oko četiri grama zasićenih masti.

Ipak, trebalo bi da pogledate podatke o hranjivim materijama na ambalaži mocarele jer količina natrijuma može varirati. „Dobro je izbegavati mocarelu s previše natrijuma jer to može povećati krvni pritisak“, zaključio je dr Čen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari