težinaTežina zavisi od ovog faktora, foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Pokušavate da smršate? Doktor za gojaznost tvrdi da to nije plod vaše mašte: U nekim slučajevima, vaše telo zaista može da pruža otpor.

Želite da izgubite težinu, ali imate osećaj da vam telo stoji na putu?

Endokrinolog, dr Reka Kumar je za sajt The Healthy, kaže da zaista ima slučajeva kada pokušavate da smršate i sve radite kao što je propisano, ali kilogrami stoje.
Ti tvrdoglavi kilogrami mogu biti posledica tzv. „set point weight“ (težina koja se ne voli da se dira), i ta set point težina ne voli da je menjate.
Set point težina takođe objašnjava zašto se vaše telo tako snažno bori da ostanete na istoj težini ili da ne izgubite na težini.

Šta je teorija set point-a i kakve veze ima sa mršavljenjem?

Teorija set point-a, ili set point težine, jednostavno je ideja da postoji opseg težine koji vašem telu odgovara kako bi optimalno funkcionisalo.
Vaše telo će se zaista truditi da se pridržava ovog opsega težine, što istraživanja pokazuju da određuju genetika, hormoni i okolina.
Prema ovoj teoriji, vaše telo će se boriti da ostane na svom set point-u usporavajući metabolizam, što objašnjava zašto je teško izgubiti težinu.

Tradicionalne metode mršavljenja ne utiču ove biološke faktore i mogu da budu neuspešne.

Međutim, sveobuhvatni programi koji uključuju medicinsku podršku pokazuju se efikasnim u pomoći ljudima da rade sa svojim biološkim faktorima kako bi izgubili težinu.

Evo nekoliko razloga zbog kojih se vaše telo bori protiv gubitka težine:

Genetika utiče na vaš set point weight

Vaša set point težina u velikoj meri je utemeljena u genetici.
Nauka pokazuje da je procenat gojaznosti određen genima 40% do 70%.
Prema istraživanju koje proučava faktore koji utiču na telesnu težinu, takođe je verovatno da roditelji prenose svoju set point težinu na svoju decu.
Međutim, to ne znači da ste na nju osuđeni. Istraživanja su pokazala da vaš stil života i okolina mogu „uključiti“ gene povezane s težinom. Usvajanje zdravih navika može vam pomoći da je kontrolišete.

Hormoni mogu zaustaviti gubitak težine

Kada pokušavate izgubiti težinu, ograničavanje kalorija nije jedini odgovor.
Zapavo, ekstremno ograničavanje kalorija može signalizirati vašem telu – putem određenih hormona – da pređe u „režim gladi“.
Zauzvrat, vaš metabolizam usporava, a signali gladi povećavaju se kako bi vas vratili na vaš set point.

Evo više o tim hormonima:

Grelin je hormon gladi koji vam signalizira kada je vreme za jelo. Istraživanja pokazuju da grelina značajno raste kada ste u „režimu gladi“. To znači da ćete se osećati gladnije i verovatno ćete jesti više.

Leptin, s druge strane, signalizira kada ste dovoljno jeli. Osobe sa viškom kilograma često imaju povećane nivoe leptina, što često dovodi do rezistencije na leptin. To znači da vaše telo nije toliko osetljivo na leptin i stoga ćete imati problema da se osećate siti čak i nakon obroka.

Kortizol, poznat kao hormon stresa, takođe utiče na vaš metabolizam i, shodno tome, na vaš set point weight. Kada ste pod hroničnim stresom, nivoi kortizola mogu konstantno biti povećani, usporavajući vaš metabolizam. (Povećani nivoi kortizola takođe su povezani s dodatnim visceralnim mastima.)

Faze života menjaju vašu set point težinu

Set point težina žene menja se kroz određene faze života: trudnoća, porođaj i menopauza. Tokom svih ovih faza, telo prolazi kroz mnoge promene, a može skladištiti više ili manje masti iz razloga koje vaše telo tumači kao biološke svrhe preživljavanja.

Možete li promeniti svoju set point težinu?

Ne, ne možete promeniti svoju set point težinu – ali to ne znači da nemate opcije.

„Kao doktor, mogu napomenuti da lekovi za mršavljenje na recept mogu poremetiti fiziološke procese koje nemate pod kontrolom. Na primer, nedavno istraživanje je pokazalo da je gotovo 50% učesnika koji su napravili promene u načinu života i koristili lekove za mršavljenje izgubilo prosečno najmanje 10% svoje težine – i zadržalo je pet godina. Nakon razgovora sa svojim lekarom, uparivanje odgovarajućeg leka sa zdravim navikama može vam pomoći da postignete svoje ciljeve“, kaže dr Kumar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari