Šta je to omnivorna ishrana? 1Foto: Pixabay/ Comfreak

Omnivorna ishrana podrazumeva unos namirnica i biljnog i životinjskog porekla.

Predstavlja najzastupljeniji način ishrane čoveka, ali su i mnoge životinje svaštojedi – brojne vrste medveda, ptica, glodara i drugih malih sisara. Postoji veliki broj raznih omnivornih načina ishrane, tako da je teško napraviti generalizaciju. Međutim, balansirana omnivorna ishrana obezbeđuje sve potrebne hranljive materije i doprinosi zdravlju.

Prednosti

Omnivorna ishrana koja podrazumeva zdrave, celovite namirnice koristi prednosti i mesa i biljaka. Nemasno meso daje proteine, vitamine B grupe, vitamin E i minerale kao što su magnezijum, gvožđe i cink. Osim toga, sajt MyPyramid.gov navodi da vitamini i minerali prisutni u namirnicama biljnog porekla mogu da pomognu protiv gojaznosti i sprečavanju bolesti kao što su srčane bolesti, moždani udar, bolesti bubrega, gubitak kostiju, dijabetes i kancer. Isto tako, u jednom članku u časopisu American Journal of Clinical Nutrition se govori o studiji iz 1999. godine u kojoj je ustanovljeno da su učesnici na omnivornoj ishrani koji su učestvovali u vežbama snage dobili veću mišićnu masu bez masti od vegetarijanaca koji su radili iste vežbe.

Karakteristike

Usled raznovrsnosti omnivorne ishrane, ne postoji standardni plan ishrane kojeg se većina ljudi pridržava. Neki su primarno mesojedi i unose meso u okviru svakog obroka; drugi se drže „fleksitarijanske ishrane i retko jedu meso. Kod najbalansiranijih planova omnivorne ishrane, obroci i užine sadrže namirnice iz svih pet grupa: mlečne namirnice, one bogate proteinima, voće, povrće i žitarice.

Hranljivost

Iako osobe sa omnivornom ishranom vrlo verovatno dobijaju sve osnovne hranljive materije iz namirnica koje redovno unose, važno je voditi računa o hranljivosti. Ograničavanje potencijalno štetnih hranljivih materija kao što su natrijum, holesterol, trans masti, zasićene masti i dodati šećer može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih degenerativnih bolesti.

Namirnice

Prema rečima dr Džona Mekardla i Vegetarian Resource Groupa, omnivorna ishrana je oportunistička, to jest jede se ono što je na raspolaganju. Kod ljudi, takve namirnice često podrazumevaju proizvode za široku potrošnju i procesovane proizvode. Zdravije alternative su celovite namirnice, uključujući meso kao što je ćuretina, piletina, bezmasni mesni naresci, riba, mleveno goveđe meso i svinjetina. Tu spadaju i mlečni proizvodi i jaja. Namirnice biljnog porekla koje obično obezbeđuju glavne hranljive materije su žitarice sa celim zrnom, kao i sve vrste svežeg voća i povrća.

O čemu treba voditi računa

Uprkos potencijalnim prednostima, omnivorna ishrana ne garantuje bolje zdravlje ili optimalnu hranljivost. Posavetujte se sa lekarom o detaljima pre usvajanja novog plana ishrane. Dobra omnivorna ishrana podrazumeva, balans, umerenost i pažnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.