Šta sve treba da znate pre kupovine električne ili aku bušilice? 1Foto: Freepik

Električne i aku bušilice su praktičan i koristan alat koji olakšava različite popravke u domaćinstvu. Svaki iskusan majstor, ali i hobista, složiće se da je bušilica jedan od alata bez kog nema dobro obavljenog posla.

Postoji nekoliko vrsta i veliki broj modela bušilica, te na tržištu možete pronaći sve od jednostavnih bušilica namenjenih sitnim popravkama u kući, do onih namenjenih profesionalnoj upotrebi. Svaka od njih ima svoje prednosti, ali ono što električne i aku bušilice čini izvrsnim alatom i što im je zajedničko jeste raznovrnost njihove primene.

Mixal prodavnica alata u svom asortimanu osim električnih i aku alata, nudi i širok izbor dodatne opreme, uz čiju ćete pomoć odabranu bušilicu osposobiti da vam bude desna ruka u svim kućnim i poslovima na terenu! Po povoljnim cenama mogu se pronaći električne i aku bušilice vrhunskog kvaliteta.

Ali kako znati koja je bušilica potrebna?

Međutim, odgovor na pitanje koju bušilicu odabrati zavisi od ličnih potreba i zadataka koje obavljate.

U nastavku teksta saznajte koje sve vrste bušilica postoje, koje su njihove funkcije, kao i kako da odaberete bušilicu koja će odgovarati vašim potrebama.

Električne i aku bušilice – koja je razlika između njih?

Sigurno ste čuli i za električne i za aku bušilice, ali po čemu se one razlikuju?

Glavna razlika između električnih i aku bušilica jeste izvor napajanja. Električne bušilice rade na električnu energiju, te je za njihovu upotrebu potrebno imati pristup struji.

Šta sve treba da znate pre kupovine električne ili aku bušilice? 2
Foto: Freepik

Ukoliko vam je potreban alat u okruženju gde imate pristup struju, najbolje je da se odlučite za električne bušilice. Mixal električni alat čini veliki broj pouzdanih električnih bušilica, ali i brusilica, šrafilica, testera i mnogih drugih mašina, koje će vam neizmerno olakšati posao po kući, u dvorištu ili u radionici.

Sa druge strane, aku bušilicama nije potrebna struja za rad, jer one rade na baterije. Zato su ove bušilice idealne za rad na terenu ili na drugim mestima na kojima nema pristupa struji.

Imajući ovo u vidu, mnogi bi pomislili da je bolje odlučiti se za aku bušilicu, jer sa njom možete raditi bez obzira na to da li imate pristup struju ili ne. Međutim, postoje mnoge druge karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira bušilice.

Koje su glavne karakteristike bušilica i kako odabrati najbolju?

Kao što smo već rekli, glavna razlika između električnih bušilica i bušilica na baterije jeste izvor napajanja. Međutim one se takođe razlikuju na brojnim drugim poljima, kao što su snaga, brzina rada i dimenzije.

Hobisti i oni koji bušilice biraju za ne toliko zahtevne majstorije, obično se odlučuju za aku bušilice, odnosno bušilice na baterije. One su lakše po težini, a sa obzirom na to da nisu sputane kablom, dozvoljavaju slobodno kretanje i lakše manevrisanje.

Sa druge strane, električne bušilice se uglavnom koriste za profesionalnu upotrebu, na primer na građevini. Njihova prednost je u tome što s njima možete raditi clog dana, a da se ne morate brinuti o punjenu alata. Takođe, za razliku od aku bušilca koje slabe kako se baterija prazni, elektične bušilice pružaju konzistetnu snagu tokom rada.

U radnji ili online – gde je najbolje kupiti bušilicu?

Ukoliko vam je potreban novi komad opreme, naš savet je da električne bušilice kupite online, jer se neretko dešava da je online ponuda mnogo šira od one sa kojom ćete se susresti u fizičkim prodavnicama alata.

Online ponuda aku alata je takođe često raznovrsnija nego ona u fizičkim radnjama. Pa tako, na internetu možete pronaći popularne modele renomiranih proizvođača, kao što je to Bosch aku bušilica ili Makita akumulatorska bušilica, ali i one manje poznate, ali takođe kvalitetne modele.

Za šta se sve mogu koristiti električne i aku bušilice?

Glavna namena električnih i aku bušilica jeste bušenje rupa, za šta se uglavnom i koriste. Uz pomoć njih mogu se bušiti rupe u bilo kom materijalu – od drveta do metala i betona.

Prilikom građevinskih radova i renoviranja stambenih objekata, bušilice se koriste za razne poslove kao što su sprovođenje električnih kablova i cevi za grejanje, kao i postavljanje kuhinjskih elemenata i montiraje nameštaja.

Šta sve treba da znate pre kupovine električne ili aku bušilice? 3

Međutim, osim za bušenje rupa, bušilice možete koristiti i za obavljanje mnogih drugih poslova kao što su brušenje, poliranje ili čišćenje, sve dok imate odgovarajuće nastavke za to.

Odgovarajući rezni materijal i drugi nastavci pružaju vam mogućnost da brusite, sečete i polirate različite vrste materijala, a tu su i četke i držači za bušilice, kao i nastavci za usisavanje prašine.

Ukoliko volite da se bavite uradi sam projektima, ili ste pak majstor po zanatu, odabir kvalitetne električne bušilice ili bušilice na baterije umnogome će olakšati vaše svakodnevne zadatke.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i koristan, i da se uz naše savete osećate sigurnije po pitanju izbora adekvatne bušilice koja će odgovarati svim vašim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari