Starinski pokloni koji traju ceo život 1Foto: Privatna arhiva

Sve je počelo zahvaljujući Gospodinu Mišu, prvoj napravljenoj figuri.

Preturajući po plakaru gde se nalazi gomila mojih stvari, knjiga koje sam ilustrovala, crteža i projekata, stripova – naletela sam na fasciklu sa starim i zaboravljenim ilustracijama  u kojoj je bio i crtež miša u viktorijanskom odelu. Ideja da ga materijalizujem došla je od moje ćerke. S obzirom da sam dosta rano savladala tehniku šivenja i modelovanja, avantura je počela. Vratiti se u prošlost ponekad i nije tako loše – kaže za Danas Zorana Keser Petrović, hend mejd umetnica, ilustratorka i autorka kultnih crtanih filmova.

Stilovi s kraja 19. veka i početka 20. veka su je oduvek privlačili, a sa primesom steam punka i dark academy za nju su prosto neodoljivi.

– Sve to sam pokušala objediniti dok sam dizajnirala svoj logo – kaže Zorana.

Starinski pokloni koji traju ceo život 2
Foto: Privatna arhiva

Ona u svim svojim kreacijama kombinuje istančani dizajn, scenografiju, kostimiranje i lutkarstvo. Inovativnost i istrajnost u svim ovim veštinama zajedno je ono što je kulminiralo u njenom brendu Zorana Keser Art Labor, sa fokusom na kvalitet, unikatnost i neponovljivu, filigransku detaljnost koji će garantovano privući svačiju pažnju i oplemeniti enterijer u kom su njeni radovi udomljeni.

Zorana je višestruko nagrađivani animator i dugogodišnji ilustrator dečjih knjiga i udžbenika, što njeno iskustvo apsolutno izdvaja od drugih kolega u ovakvom kreativnom poslu. Toplo savetujemo da proučite njene rukotvorine ukoliko ste u potrazi za potpuno ručno rađenim i šivenim lutkama i ukrasima za vaš prostor, izrađenih od probranih materijala, tkanina, vezova i prefinjenih elemenata inspirisanih modernim vizuelnim identitetom u kombinaciji sa viktorijanskim stilom i steampunk akcentima, u savršenoj meri personalizovanih bez ijedne primese kiča ili napadne dekorativnosti, koja je nažalost preplavila naše tržište hend mejda, ali to svakako nije Zoranin slučaj.

Starinski pokloni koji traju ceo život 3
Foto: Privatna arhiva

Ovo su lutke i ukrasni elementi koje želite da u isto vreme zadržite za sebe ali i da poklonite za Božić, Novu godinu, rođendan, svom detetu, koje će jednog dana iste darovati svom detetu, jer je kvalitet izrade visokog standarda i izdržljiv, a dizajn poetičan na bezvremen način koji će se poklopiti uz svačiji ukus i godište, jer je nenametljiv, izrazito autentičan i zapamtljiv, stvoren sa velikom pažnjom i brigom.

– Sve počinje od skice kroz koju razrađujem ceo proces izrade. Najlepši, mada ponekad i najteži deo je izbor materijala, dešava se da napravim više odličnih kombinacija i tu nastane problem – za koju kombinaciju se odlučiti. Prilikom izrade, u velikoj meri koristim stare tkanine i starinske predmete jer obogaćuju delo, daju mu šarm i autentičnost. Trudim se da zaboravljene stvari nađu svoje mesto u onome što radim – priča nam Zorana.

Istraživanje je važan proces kao i rad, biti i umetnik i zanatlija. Tako je i nastao naziv Art Labor.

– Ne pravim samo jedno isto delo. Trudim se da razvijam proces izrade, da stalno dolazim do novih ideja, novog dizajna i novih kreacija – kaže Zorana, čiji je prepoznatljivi stil već izazvao veliko interesovanje putem interneta kao i na art marketima.

– Doslednost je ono neophodno što kreativna ličnost poseduje u svojim radovima. I u poslu hendmejda umetnik stalno uči i iznalazi nešto novo. Kroz taj proces dolazi do načina svog izražavanja, svog stila i prepoznatljivosti. Zatim, kvalitet i umešnost izrade. Svaki trenutak stvaranja se prosto oseti i vidi u gotovom proizvodu. Samim tim i kupac će uvidom i prepoznavanjem kvaliteta više ceniti nečiji trud i rad. Bar se nadam tome.

Starinski pokloni koji traju ceo život 4
Foto: Privatna arhiva

Kaže da je možda  teško ostati veran svom ličnom izrazu u eri ekspanzije monotonije, veštačkog minimalizma, stalnom falsifikovanju tuđih ideja i sistema vrednosti u kome se pravi kvalitet sve ređe prepoznaje i mahom pogrešno meri kupljenim „lajkovima“ na društvenim mrežama.

– Ali, meni to lično nije teškoća. Ostala sam verna sebi svih ovih godina i u animaciji i u ilustraciji i definitivno ostajem verna sebi i u hend mejdu. Tačno je da je monotonija i veštački minimalizam sve prisutniji, često to nazivam trgovinom tuđih proizvoda i ideja. Međutim, prave kupce je nemoguće prevariti i upravo njima težim – kupcima koji prepoznaju emociju, trud i kvalitet – objašnjava Zorana.

Gde pratiti

Radove Zorane Keser Petrović možete pratiti na Facebook stranici Zorana Keser Art Labor i Instagram stranici Žzoranakeser_artlabor. Na Novogodišnjem marketu na Dorćol platzu izložiće svoje radove pa svratite 25. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.