Stokholm: Otkrivanje arhipelaga 1

Nepregledne obale Švedske primile su i nas ove godine, ljubopitne na novom putovanju. Utisak je upečatljiv, posebno za kontinentalce. Iz vazduha pogled puca na arhipelag, rastinje je travnato, a kako se avion spušta smenjuju se listopadne i četinarske vrste. Ima breza, što volim.

Voda je svuda. Baltičko more najvećim delom zapljuskuje Švedsku obalu, talasa kroz glavni grad koji se prostire na 14 ostrva i prvo što radimo u Štokholmu jeste ulazak na brod. Ima vetra ali leto je, sunčano i toplo, može da se sedi na platformi i posmatraju lepe građevine koje se smenjuju dok se otkriva grad. Na zidovima broda uramljene crno bele fotografije kako je nekada izgledao vodeni saobraćaj u gradu. Pored slike grada pod snegom, romantično stvarno. Pored vodenih puteva, Štokholm nudi sva moguće vrste prevoza. Tu su i biciklisti, živela dva točka!

Sve je nekako stalo u priču o ovom gradu, uveravamo se dok obilazimo muzeje, ulice, parkove, šetališta. I vikinška prošlost i naseljavanje germanskih plemena, bogata istorija, njegov otmen izgled, dostojanstveni stanovnici, njegovi mirisi svežine i ukusi kafe, peciva, morskih plodova i začina. Od modernog kongresnog centra do kraljevske riznice, pa potom od Štranda gde smo pronašli mir uz vodu do prodavnica u kojima pored odeće švedskih marki stoje knjige i sokovi po konceptu da je sve celina, svuda zatekosmo rukopis onoga što Šveđani jesu. Originalni, samosvojni, drugačiji, privrženi prirodi, sportu, dizajnu. I da, Ikea se vraća u grad, ali to je već neka druga priča.