Superbiljka koja štiti vaš imunitet čak i kada antibiotici ne mogu 1Foto: Shutterstock / fizkes

Ako pogledamo stotine naučnih članaka objavljenih o dobrobitima ulja ove crne semenke, jedna činjenica je jasna – kim pomaže telu u prevladavanju brojnih zdravstvenih problema. Ne čudi stoga što se ovaj zagovornik psihofizičkog blagostanja već hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini.

Bez gotovo ikakvih nuspojava, lekovita moć ulja crnog kima zapravo je prilično neverovatna pa iznenađuje da većina ljudi nikada nije ni čula za njega. Tajna je u njegovom fantastičnom lekovitom sastavu i načinu ceđenja. Ulje mora da bude sveže hladno ceđeno i pakovano u tamne staklene bočice, kako bi njegove lekovite esencije ostale stabilne i očuvane. Ulje crnog kima proizvodi se od semenki biljke crnog kima (lat. Nigella sativa) koja pripada porodici ranunculusa (lat. Ranunculaceae). Poreklom je iz jugozapadne Azije, Sredozemlja i Afrike.

Sprovedeno istraživanje koje najviše obećava, ukazuje na snagu crnog kima u borbi s bakterijama otpornima na lekove (antibiotike). Ovo je zaista velika stvar jer te „superbakterije“ postaju značajan rizik za javno zdravlje, piše centarzdravlja.hr.

Sojeve bakterija i virusa koji su otporni na antimikrobne lekove (uključujući HIV, stafilokoke, tuberkulozu, grip, gonoreju, kandidu i malariju) postaje gotovo nemoguće lečiti. Između 5% i 10% svih bolničkih pacijenata razvije infekcije od superbakterija. Osobe zaražene superbakterijama obično duže borave u bolnici, potrebno im je komplikovanije lečenje i ne oporavljaju se dobro. Takvim slučajevima efikasno i bez ikakvih kontraindikacija može da pomogne kvalitetno hladno ceđeno ulje crnog kima.

Superbiljka koja štiti vaš imunitet čak i kada antibiotici ne mogu 2
Foto: Shutterstock / Dionisvera

Ključ za razumevanje zdravstvenih dobrobiti ulja crnog semena leži u prisutnosti tri ključnih prirodnih fitonutrijenata: timokinona (TQ), timohidrokinona (THQ) i timola. Ove neverovatne fitohemikalije dovode do zavidnih benefita neophodnih za naše zdravlje.

Crni kim i alergije

Alergija i s njom povezane bolesti neka su od najčešćih stanja zbog kojih pacijenti traže  pomoć lekara. Počevši od rane dobi, alergijske reakcije mogu da se manifestuju kao alergija na hranu i napreduju do ekcema. Ubrzo nakon toga, pacijenti razvijaju sezonske i celogodišnje alergije, koje nažalost kasnije mogu dovesti do astme. Najefikasniji tretmani su oni koji pomažu da se preokrene tok ili spreči napredovanje bolesti, a ne samo da ukloni simptome.

Takođe je bitno rano početi s takvim terapijama kako deca ne bi doživotno nosila teret atopijskih stanja kože i astme. Pri lečenju i tretiranju alergija, cilj bi uvek trebalo da bude smanjiti upotrebu antihistaminika i steroida. Ne događa se često da moćna biljka kao što je Nigella Sativa privuče pažnju kod obolelih. Sigurnosni profil je besprekoran, a mnoga njegova farmakološka svojstva upućuju na to da bi mogao biti idealan dodatak antialergijskim protokolima.

Brojne studije pokazale su poboljšanje kod alergijskih poremećaja primenom oralnog unosa ulja crnog kima. Kada je 15 ml ulja oralno davano pacijentima s alergijama tokom 30 dana, došlo je do značajnog smanjenja kijanja i svraba, hipertrofije i kongestije nosne školjke i bledila sluznice. Isto se tako pokazalo da uzrokuje smanjenje eozinofila u krvi. Mnoge studije koristile su 500 mg (5 ml) ulja 3 puta dnevno¹ ². Važno je naglasiti i da crni kim pomaže i kod astme kod dece i odraslih³. Već nakon 4 nedelje svakodnevne upotrebe, 2x 5 ml dnevne doze, simptomi astme se značajno smanjuju.

Crni kim u lečenju drugih bolesti

Pretraživanje literature Pub Med-a tokom proteklih 5 godina otkrilo je in vitro i in vivo istraživanja/ispitivanja ulja crnog kima na brojne poremećaje, među kojima su:

– Dijabetes, hipertenzija i dislipidemija
– Astma, alergije i ekcemi
– Proizvodnja mleka kod dojilja, mastitis i mastalgija
– Poboljšanje kvaliteta i proizvodnje semena kod neplodnih muškaraca
– Generalizovani oksidativni stres
– Oštećenje jetre
– Neuropatski bol
– Raspoloženje i anksioznost
– MRSA infekcija
– Rak raznih vrsta, uključujući rak vrata materice, dojke, pluća, neuroblastom, karcinom debelog creva i leukemiju
– Hashimotov tireoiditis

Zanimljivo je da je Journal of Diabetes and Metabolic Disorders objavio studiju koja je sistemski pregledala literaturu o lekovitim biljkama koje imaju svojstva protiv gojaznosti i otkrila da je ulje semenki crnog kima među najefikasnijim prirodnim lekovima na svetu⁴. Pokazalo se da suplementacija smanjuje indeks telesne mase (BMI) i obim struka. Takođe je važno napomenuti da ni u jednoj studiji nije bilo ozbiljnih nuspojava suplementacije crnim kimom, piše centarzdravlja.hr.

¹ Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, Khan SA, Najmi AK, Siddique NA, Damanhouri ZA, Anwar F. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52. doi: 10.1016/S2221-1691(13)60075-1. PMID: 23646296; PMCID: PMC3642442.

² Nikakhlagh S, Rahim F, Aryani FH, Syahpoush A, Brougerdnya MG, Saki N. Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol. 2011 Sep-Oct;32(5):402-7. doi: 10.1016/j.amjoto.2010.07.019. Epub 2010 Oct 13. PMID: 20947211.

³ Koshak A, Wei L, Koshak E, Wali S, Alamoudi O, Demerdash A, Qutub M, Pushparaj PN, Heinrich M. Nigella sativa Supplementation Improves Asthma Control and Biomarkers: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Phytother Res. 2017 Mar;31(3):403-409. doi: 10.1002/ptr.5761. Epub 2017 Jan 17. PMID: 28093815.

⁴ Hasani-Ranjbar S, Jouyandeh Z, Abdollahi M. A systematic review of anti-obesity medicinal plants – an update. J Diabetes Metab Disord. 2013 Jun 19;12(1):28. doi: 10.1186/2251-6581-12-28. PMID: 23777875; PMCID: PMC3914705.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari