
Švajcarska kuhinja je bogata, raznovrsna i odslikava uticaje njena četiri jezika i kulturnih regija – nemačke, francuske, italijanske i retoromanske. Iako je ova zemlja poznata po vrhunskoj čokoladi i sirevima, njena gastronska ponuda je puno bogatija, a među ukusnim tradicionalnim specijalitetima, posebno se izdvaja fondu – čuveno jelo od otopljenog sira, u koje se umaču kockice hleba, i koje se jede dok je vruće!
Iako danas važi za nacionalni simbol, fondu je nekada bio jelo siromašnih seljaka – način da se iskoristi stari sir i bajat hleb tokom dugih, hladnih meseci. Danas je neizostavni deo švajcarskog identiteta i savršen izgovor da okupite prijatelje oko zajedničkog lonca.
Recept za tradicionalni fondu (za 4 osobe)
Sastojci:
- 200 g grijer sira
- 200 g ementaler sira
- 1 čen belog luka
- 300 ml belog vina (suvog)
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kašika skrobnog brašna (gustina)
- 20 ml kirša (rakije od višnje – po želji)
- so, biber i prstohvat muškatnog oraščića
- baget ili hleb isečen na kocke
Priprema:
- Sir narendajte i pomešajte s gustinom.
- Lonac (fondu posudu) istrljajte presečenim belim lukom.
- Sipajte vino i sok od limuna i lagano zagrevajte.
- Dodajte sir postepeno, stalno mešajući dok se ne otopi.
- Na kraju dodajte kirš, začine i promešajte da dobijete glatku smesu.
- Hleb isecite na kockice i pomoću metalnih štapića umačite u topli fondu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.